Sänkta krav skyddar hjärtat i jul

Klockan 22 på julaftonskvällen kulminerar antalet hjärtinfarkter i Sverige. Då är risken att drabbas 37 procent högre än en vanlig dag. Tittar man på övriga dagar under julen är risken för en infarkt 15 procent högre än annars. Störst risk att drabbas har den som redan lider av en kranskärlssjukdom, diabetes eller är över 75 år. Det visar en analys av drygt 280 000 hjärtinfarkter som inträffade under åren 1998 till 2013.

–Känslor i form av stress och förväntan kan vara triggers. Att många äter och dricker betydligt mer än vanligt spelar sannolikt också in, säger David Erlinge, professor i kardiologi vid Lunds universitet, till tidningen Dagens Medicin.

För att skydda hjärtat kan man dra ner på alkohol i synnerhet och mat i allmänhet. Men det finns också knep för att dra ner på förväntningarna i jul. Psykologen och stressexperten Mona Drar på Yogobe, menar att julen ofta innebär många och långa  förberedelser och orimligt höga förväntningar på den perfekta högtiden. Känner man sig stressad är det särskilt viktigt att prioritera egentid, både före och under julen.

Här är några av Mona Drars tips på hur du hittar luckor för återhämtning:

  • Korta ner längden på släktbesök för att skapa tid för till exempel meditation eller en skogspromenad.
  • Försök att vistas ute i naturen, helt utan krav på träning eller andra aktiviteter.  Naturen sänker vår stressnivå och stimulerar sinnena på ett rofyllt sätt.
  • Möt dig själv med självmedkänsla​​ istället för självkritik när dina krafter inte räcker till. Självmedkänsla aktiverar vårt “lugn och ro”-system.
  • Planera in egentid, helt i tystnad. Socialt umgänge kostar på, även om det är trevligt. Prova att meditera en liten stund varje dag.
  • Gå hem från julfesten medan du har lite marginal kvar. Bestäm gärna en “gå hem”-tid i förväg.​​ Då får du energin att räcka dagen efter också.
  • Våga visa känslor, särskilt inför dina barn.  Det lär dem att man ska ta sina behov på allvar och att man behöver skapa tid för återhämtning  när man mår dåligt.

Källor: Dagens Medicin, Yogobe

 

Läs mer:

Ät dig till ett friskare hjärta

Tyst hjärtinfarkt vanligare bland kvinnor

Test: Är du farligt stressad?

Utvald läsning