FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

13 saker som påverkar din vikt utan att du kanske tänker på det

30 mar, 2022 
kvinna äter på språng
En hälsosam vikt styrs inte bara av kost och motion. Här är 13 saker som påverkar din kropp utan att du kanske tänker på det.
Annons

Din vikt säger långt ifrån allt om din hälsa. Mår du bra i din kropp och har bra hälsovärden, så grattis!

Men med det så sagt så behöver många av oss i dagens stillasittande samhälle ha ett öga på vår vikt och framför allt hur stor del av den som består av fett.

Fler kalorier ut än kalorier in ger en viktnedgång – det är basekvationen. Men, det finns många faktorer och omständigheter som kan påverka hur din kropp hanterar såväl förbränning som hunger samt hur omgivningen kan påverka dig utan att du själv är medveten om det.

Ibland kan det kan kännas som att din energiekvation borde gå ihop, men ändå gör den inte det. Här är fjorton saker som är värda att tänka på då.

5 saker som hjälper dig gå ner i viktBrand logo
5 saker som hjälper dig gå ner i vikt

13 saker som påverkar din vikt utan att du kanske tänker på det

Vätskeansamling från salt och kolhydrater

En av de vanligaste orsakerna till vattenansamling är för mycket salt i kosten. Salt binder vätska i kroppen så ju mer salt du äter, desto mer vätska samlar du på dig.

Annons

Även kolhydrater påverkar vätskebalansen, framförallt om du har varit återhållsam ett tag och sedan börjar äta mer kolhydrater igen – eller tvärtom.

De kolhydrater vi inte använder direkt samlas som en energireserv i form av glykogen i musklerna. Det drar till sig vätska, så ju mer glykogen vi samlar på oss, ju mer vätska blir det i kroppen.

Sömn

Att sömnbrist kan visa sig på vågen är ingen nyhet. Dels kan man gå upp i vikt på grund av att olika hormoner som störs, men även på grund av att aptiten ökar – och det räcker med en natts dålig sömn för att suget efter mat som ger snabb energi ska komma.

Flera hundra kalorier extra om dagen kan slinka ner hos en person som inte sovit tillräckligt. Ofta väljer man dessutom mat med mer fett samt mindre proteiner.

Stress

Förutom att stress kan orsaka sömnbrist och överätande gör också stresshormonet kortisol att kroppen drar ner på ämnesomsättningen. När kroppen upplever stress tror den att vi är i fara och då vill den spara så mycket energidepåer som möjligt.

Annons

Partnerns stress

Det är inte bara din egen stress som gör att du samlar på dig för många kilon, även din partners stress påverkar din vikt. En amerikansk studie visade att båda parter ökade sitt midjemått, om den ena levde under stark stress i mer än ett år.

Forskarna bakom studien tror att en förklaring är att man helt enkelt tröstäter mer för att stå ut med en olycklig partner.

Menscykeln

Hormonerna gör att många kvinnor samlar på sig vatten veckan före mens eller ägglossning. Ofta känner man sig allra mest svullen under mensens första dag och sedan släpper det. (Det är inte bara choklad alltså!). Ofta är det brösten och magen som känns allra mest svullna och spända.

Mat på språng

När du stressar i dig maten hinner du varken känna mättnadskänslor i tid eller känna dig tillfredsställs av det du äter, vilket ofta leder till att vi äter mer, plus att stresshormonerna ofta har ett finger med i spelet här. Avsätt tid till att njuta av din mat så blir matstunden både med mindful, maten godare och vikten mer balanserad.

Annons

Alkohol

Ett stort eller regelbundet intag av alkohol ger inte bara extrakalorier från drycken, utan gör även att många av oss tenderar att överäta. Dessutom samlar man vätska.

Personlighet

En schweizisk studie menar att personligheten kan styra våra kostval. Exempelvis såg man att extroverta får i sig fler kalorier eftersom de tenderar att äta tillsammans med andra – ofta fet mat och mycket alkohol. De som är öppna för nya erfarenheter är mer benägna att äta frukt och sallad och att välja bort kött.

Människor som är samvetsgranna är mindre sugna på fet mat, medan personer som inte är så samvetsgranna är mer impulsiva i sitt ätande och tenderar att tappa kontrollen när de frestas av mat som luktar och smakar gott.

Tarmbakterier

Studier har visat att överviktiga personer ofta ha färre goda bakterier i tarmen, istället har de mer av bakterietyper som lagrar energi. Forskare har också funnit ovanligt stora mängder av vanliga bakterietypen enterobacter hos kraftigt överviktiga personer. En diet på fullkornsprodukter reducerade bakterieståndet – och överflödskilona – effektivt, enligt rapporten.

Annons

Civilstånd

Uttrycker sambokilon känner de flesta av oss till, men forskning visar också att människor som lever ensamma i regel har sämre matvanor än de som bor ihop med andra. Anledningarna tros vara att de är mindre motiverade att anstränga sig för att laga nyttig mat och att det är dyrare att handla mat till singelhushåll, vilket leder till billiga men onyttiga måltider.

Mineraler

Se över din mineralbalans, så kan du ha lättare att hålla vikten. Exempelvis kan krom hjälpa mot sötsug, bland annat genom att balansera kroppens blodsockernivåer och förbättra dess insulinkänslighet.

Brist på zink kan göra det svårare för kroppen att ta hand om maten, med en trögare förbränningstakt och svullen mage som följd. Studier har också visat att zinkbrist ger en ökad aptit.

Även kalciumrik mat kan hjälpa dig att hålla vikten. När forskare lät två grupper få olika mycket av mineralet framkom det att de som åt mest, 2 200 mg kalcium per dag, fördubblade fettförbränningen jämfört med den grupp som åt minst mängd kalcium.

Gener

Det finns även andra faktorer utom vår kontroll som gör det svårare för vissa att hålla vikten. Svensk forskning visar till exempel att personer med föräldrar eller syskon som lider av typ 2-diabetes måste träna mer för att uppnå samma effekt på midjemått, vikt och kondition, jämfört med personer som inte har anlag för diabetes.

Källa: MåBra

Foto: TT

Annons