Pendlar du i vikt? 6 orsaker till att vi ofta går upp – och ner

orsaker till att vi pendlar i vikt – alkohol, salt, träning …
5 tips för att hålla vikten när sköldkörteln krånglar
1:19

Efter reklamen: 5 tips för att hålla vikten när sköldkörteln krånglar

(1:19)

Slå på ljud

Kanske har du redan kastat ut vågen och insett att du kanske kommer att väga olika från dag till dag, vecka till vecka, och att det absolut inte behöver vara ett mått på om du är hälsosam?

Vi går helt enkelt upp och ner i vikt, det är helt normalt. Och det finns många olika anledningar till det. Men att man väger lite mer ena dagen behöver inte betyda att man gått upp i vikt.

5 tecken på att du kommit i form – även om vågen står still

Ska man ändå väga sig bör man alltså inte göra det för ofta och alltid under samma förutsättningar. Tidpunkt, klädsel och så vidare …

Det är normalt att pendla ett par kilo upp och ner i vikt

På en och samma dag kan kvinnor faktiskt pendla upp till 2,5 kilo i vikt, enligt dietisten Amy Shapiro, som förklarar för Women´s Health att om man hamnar inom det spannet så är det inget att fundera vidare över.

Ofta handlar det om vätska i kroppen till exempel. Eller vad som händer i matsmältningssystemet. Här är några av anledningarna till att man pendlar i vikt.

Du har ätit mat med mycket salt

Om vi har ätit mat med mycket salt så kommer kroppen tillfälligt att behålla mer vätska i kroppen för att hålla bra balans i blodomloppet.

Mat med mycket salt kan göra att man pendlar i vikt

Du har ätit mat med mycket vatten

Mycket av den hälsosamma mat vi äter kan också innehålla en hel del vatten och göra att vi ökar i vikt tillfälligt. Frukt, grönsaker, soppa, smoothies … Det tar lite tid för kroppen att bearbeta det bara.

Du har hormonförändringar

Hormoner påverkar vår vikt i allra högsta grad. Var man befinner sig i menscykeln, till exmempel, kan ge viktförändringar, bland annat genom att kroppen samlar mer vätska ibland. Många känner sig svullna veckan före mens.

Du har tränat hårt

Medan kroppen återhämtar sig från en hårdare träningspass samlas vätska lättare i kroppen och det kan ge extravikt som sedan försvinner.

Du har druckit för lite vatten

Om man dricker för lite vatten kan man faktiskt också gå upp i vikt eftersom kroppen kommer att försöka hålla kvar vattnet den faktiskt får längre. Det brukar ge med sig när man druckit tillräckligt igen.

alkohol kan gör att man tillfälligt går upp i vikt

Du har druckit alkohol

Precis som om man dricker för lite vatten så kan kroppen bli uttorkad av alkohol och därför vill kroppen samla på sig vätska.

5 orsaker till att du går upp i vikt när du börjar äta nyttigt

Du har ätit extra kolhydrater

Om du äter lite extra kolhydrater en dag, mer än din kropp är van vid, så lagrar kroppen in energin från dem med vatten, kroppen samlar alltså tillfälligt på sig mer vätska.

Källa: Women´s Health Foto: TT

Utvald läsning