11 livsmedel som får dig att åldras i förtid

7 livsmedel som får dig att åldras i förtid
1:50

Efter reklamen: 7 livsmedel som får dig att åldras i förtid

(1:50)

Slå på ljud

Alla åldras vi, vare sig vi vill det eller ej – men hur snabbt det går är något du kan vara med och påverka! Faktorer som motion, sömn och stressnivåer spelar in när det gäller din hälsa, och i det långa loppet även din livslängd.

En till sådan faktor är maten du stoppar i dig. ”Du är vad du äter” brukar man ju säga, och visst ligger det något i det. Viss mat ger dig näringsämnen du behöver för att må bra – medan annan innehåller ämnen som kan få kroppen att reagera negativt, och ibland till och med åldras snabbare – både på insidan och utsidan.

Här är maten som kan bidra till att du åldras i förtid.

Chilifrukter på fat.

Kryddstark mat

Att äta riktigt kryddstark mat kan vara bra för hälsan – exempelvis sägs chili kunna skydda mot cancer, stärka immunförsvaret och öka förbränningen. Men något som också händer är att det gör dig varm och vidgar dina blodkärl, vilket kan trigga hudsjukdomen rosacea som ofta drabbar kvinnor i mogen ålder. Väldigt stark mat kan även få dig att svettas, och svett som blandas med bakterierna på huden kan lätt orsaka blemmor och knottror som får huden att se äldre och mer sliten ut.

Margarin på en kniv.

Margarin

Margarin och andra transfetter är inte gynnsamt för mycket i kroppen. Istället ökar de det onda kolesterolet och sänker det goda, vilket i sin tur kan leda till ökade inflammationer i kroppen. Inflammation i kroppen kan länkas till flera hälsoproblem, bland annat hjärtsjukdom och stroke – som kan ta år av ens liv.

Läsk och andra sötade drycker kan leda till förtida död.

Forskare varnar för drycker med mycket socker.

Läsk och energidryck

Att socker är ohälsosamt i stora mängder är inget nytt, och ett utmärkt sätt att få i sig mycket socker är genom att dricka läsk. Sockret, i kombination med bakterierna i din mun, orsakar en syraattack på tänderna vilket sliter på emaljen och kan leda till hål i tänderna. Dålig tandhälsa har tidigare kunnat kopplas till hjärtsjukdom. Hög läskkonsumtion kan även kopplas till fetma och demens, bland annat.

Färdiglagat är inte per automatisk sämre än hemlagat!

Färdigmat

Ett vanligt problem med maten du kan köpa färdig i frysdisken eller kyldisken är att de innehåller för mycket salt. För mycket salt gör att njurarna får jobba extra hårt och du kommer bli törstig och dricka mer vatten. När du dricker mer vatten än vanligt kommer det lagras på ställen där du vanligtvis inte har så mycket vätska – som i händer och ansikte, och du kommer att se svullen ut.

Vitt och rött vin i glas.

Alkohol

Alkohol kanske får dig att känna dig ung och fräsch i stunden – men dagen efter är känslan ofta den motsatta. Som du säkert vet är alkohol uttorkande, och eftersom din hud består av cirka 60 procent vatten är det inte konstigt och du ser lite extra rynkor och linjer efter en lång kväll. Dessutom sliter alkohol på dina inre organ, och för stor konsumtion kan leda till dåliga levervärden, förhöjt blodtryck och ohälsosamma blodfetter.

Baconinlindade korvar i en stekpanna

Bacon och chark

En hel del av köttet du hittar i delidisken är saltat, konserverat, rökt eller gravat, och innehållet både stora mängder salt, fett och konserveringsmedel. Den här typen av livsmedel kan enligt forskare öka mängden inflammationer i kroppen, vilket på längre sikt ökar risken för hjärtsjukdom, diabetes och stroke, som annars är typiska åldersrelaterade sjukdomar.

munkar

Friterad mat

Pommes, munkar och churros har alla fått bada i het olja för att få den där härligt krispiga ytan. Men det gör också att de är fulla av fria radikaler, en typ av instabila molekyler som får våra celler att åldras snabbare.

Baka kakorna på kikärter och chiafrön och du laddar dem med bra näring.

Kakor och bullar

Hur tråkigt det än låter så är det sant. De vanliga kakorna är proppade med både socker och fett. Fettet är skadligt för artärerna och får kärlen att slitas i förtid, och sockret kan som bekant ge hål i tänderna, orsaka diabetes och ge högt blodtryck. Ämnena i dessa livsmedel är kända för att bland annat öka risken för artros, depression, alzheimers och vissa typer av cancer.

Energidryck, läsk

Glukossirap

Glukossirap, eller majssirap, är en trögflytande sockerlösning som bland annat kan göras av majsstärkelse, ris, vete eller potatis. Det används ofta till läsk och sötade fruktdrycker istället för, eller ihop med, vanligt socker, och har samma negativa effekter som socker i kroppen. Men förutom det kan glukossirapen störa kroppens förmåga att ta upp mineralet koppar, vilket påverkar produktionen av kollagen och elastin, som behövs för att hålla huden frisk och ung.

Kvinna med röda naglar håller i en kaffekopp

Kaffe

Kaffe är på många sätt en hälsodryck, bland annat har studier visat att det kan minska risken för diabetes typ 2, ge friskare tarmar och öka din förbränning. Men koffeinet kar också en vätskedrivande effekt, och för mycket av det goda kan orsaka torr hud, rynkor och öka risken för psoriasis.

Agavesirap i glasskål på bord.

Agave

Många väljer agavesirap eller agavesocker stället för vanligt socker för att det är bättre än artificiella sötningsmedel. Men agave består av 90 procent fruktos, en sockerart som enbart kan brytas ner i levern. Om levern är överbelastad omvandlas fruktosen istället till fett, och skapar fria radikaler som skadar våra celler och får oss att åldras snabbare.

Källa: WebMD   Foto: TT

Läs mer:

9 livsmedel som inte är så nyttiga som du tror

Maten som hjälper dig tappa kilon – utan hunger

Ny forskning visar: Snarkande kvinnor åldras snabbare

Utvald läsning