Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Så mycket påverkas du av dina könshormoner

09 maj, 2019
AvAnna-Lena Pettersson
Du påverkas av könshormoner genom hela livet.
Du har säkert själv upplevt hormonernas toppar och dalar. Men vilka hormoner är det som påverkar dig när? Vi gör en snabb genomgång av ditt liv och hormonernas.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Genom hela livet påverkar våra könshormoner våra liv i stort och smått. Det är inte bara sexliv och fertilitet som påverkas, utan även muskeltillväxt, kroppsfett, åldrande och hur vi hanterar inflammationer.

Vi kvinnor har tre könshormoner: det kanske mest kända östrogen och testosteron. Ja, vi kvinnor har också testosteron, men betydligt mindre än män. Hormonerna bildas i binjurarna och äggstockarna.

De tre hormonerna har lite olika uppgifter i kroppen och påverkar oss olika mycket vid olika tillfällen och perioder i livet. Östrogenet, som främst bildas i binjurarna, spelar en avgörande roll när det gäller fertilitet och den sexuella mognaden som kickstartar med det hormonkaos vi kallar puberteten.

Progesteronet går lite upp och ner i takt med ägglossningen och får en rejäl pik under graviditeten. Progesteronet förbereder kroppen för graviditet och styr till viss del över menscykeln.

Det testosteron vi har i kroppen påverkar vår sexlust, fertilitet, menstruation, muskel- och skelettillväxt och produktion av röda blodkroppar.

Annons

Hur påverkar då de här tre hormonerna oss under livet?

Puberteten

Det är väldigt olika när flickor kommer in i puberteten, men för de flesta händer det någon gång mellan att de är 8 och 13 år gamla. Under puberteten kickar produktionen av flera hormoner igång som i sin tur ökar produktionen av både östrogen och progesteron. De här två könshormonerna startar bröstens tillväxt, ökad kroppslängd, ökad hårväxt på kroppen, ökade fettansamlingar runt låren, rumpan och höfterna, breddning av bäckenet och ökad oljeproduktion i huden. Även mensen kickar igång genom att hormonnivåerna ökar.

Graviditet

En graviditet startar i det ögonblick som ett befruktat ägg får fäste i livmoderväggen. Moderkakan börjar bildas och i samband med det blir det som ett fyrverkeri av hormoner i kroppen. Progesteron, relaxin och humant koriongonadotropin gör att graviditeten fortgår som den ska.

Progesteronnivåerna ökar under de första veckorna av graviditeten och gör så att livmoderhalsen tjocknar och slemproppen bildas.

Annons

Relaxinet motverkar sammandragningar av livmodern tills det börjar blir dags för bebisen att komma ut och då hjälper den till att mjuka upp ligament i bäckenet så att en förlossning blir möjlig.

Det humana koriongonadrotropinet stimulerar ökade halter av både östrogen och progesteron under graviditeten. Det är de snabba hormonökningarna som gör att man mår illa i början av graviditeten.

Inne i moderkakan börjar också ett hormon som heter placentalaktogen som påverkar mammans ämnesomsättning och gör att hon ger fostret näring.

När graviditeten är över återgår alla hormonnivåer gradvis till de normala igen. Om man ammar kan östrogennivåerna vara lite lägre för att man inte ska få ägglossning under amningsperioden.

Klimakteriet

När du slutar ha mens kommer du in i klimakteriet. I Sverige är medelåldern för att komma in i klimakteriet 51 år och håller oftast på från något år före den sista mensen, som kallas menopaus, till något eller några år efter.

Annons

Under förklimakteriet som leder fram till menopausen är det kaos i hormonsystemet vilket leder till att man kan drabbas av en hel rad symtom som vallningar, oregelbunden mens, sömnsvårigheter, humörsvängningar och torra och sköra slemhinnor.

Efter klimakteriet har kroppen låga nivåer av östrogen och det kan leda till att sexlusten dippar och man kan drabbas av benskörhet. De nya hormonnivåerna kan också göra att risken för hjärt- och kärlsjukdomar ökar.

Sexlusten

Alla tre huvudsakliga könshormon, östrogen, progesteron och testosteron spelar alla roll för din sexlust. Att ha högre nivåer av östrogen kan öka sexlusten och underlätta för dig att bli våt. Har du höga nivåer av progesteron kan det i stället göra att sexlusten minskar.

Hur testosteron påverkar sexlusten är omdebatterat. Det man kan se är att många kvinnor med låga nivåer av testosteron också har en lägre sexlust. Samtidigt verkar det inte fungera att öka sexlusten genom att höja nivåerna med läkemedel. Här finns helt enkelt mer forskning att göra.

Foto: TT

Källa: Medical News Today

 

Läs mer:

Klimakteriet: Symptom, hormoner och behandlingar

Så vet du att du är i förklimakteriet

6 tecken på att din låga sexlust inte beror på din relation

Annons