HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

10 effektiva knep mot halsbränna och magkatarr

20 jul, 2021 
Kvinna med halsbränna.
En brännande känsla i hals och bröst, smärta i magen, illamående, sura uppstötningar… Känner du igen dig? Det här kan du göra för att förhindra och lindra halsbränna och magkatarr.
Annons
Bli av med halsbränna – här är bästa tipsenBrand logo
Bli av med halsbränna – här är bästa tipsen

Halsbränna beror på att saltsyran som är till för att smälta maten i magsäcken läcker upp i matstrupen och irriterar.

Att syran kan läcka upp beror på en förslappning i övre magmunnen och tillståndet kan ge symtom som en brännande känsla i halsen och bröstet, illamående, konstig smak i munnen eller kräkningar.

Magkatarr sitter istället i magsäcken och beror ofta på att den är överkänslig för utspänning av mat och dessutom tömmer sig mer oregelbundet.

Det kan ge symtom som en brännande känsla i maggropen, uppblåsthet, illamående eller tidig mättnadskänsla.

Ofta går halsbränna och magkatarr lite hand i hand. Det är vanligt att ha båda samtidigt och har man magkatarr och äter så kan det ge halsbränna eftersom man har en överkänslighet i magsäcken.

Annons

Så lindrar du halsbränna och magkatarr – 10 tips

Det är vetenskapligt bevisat att kosten påverkar besvären vid halsbränna och magkatarr. Det är därför en viktig del i att må bättre, lindra och ibland går det att helt bli av med besvären.

– Man kan inte dämpa sin saltsyra genom maten men man kan minska irritation genom att utesluta stark mat och alkohol. Har man svåra problem med reflux (halsbränna) och dyspepsi (magkatarr hör hit) finns det medicin som absorberar salsyran eller minskar produktionen, säger Lars Agreus, professor emeritus i allmänmedicin, till Aftonbladet.

Här är 10 tips som du kan prova själv:

 1. Sluta röka. Rökning retar strupen och ökar risken för halsbränna.
 2. Höj huvudänden på sängen. Om du ligger helt plant kan saltsyran enklare ta sig upp genom matstrupen. Sov helst på vänster sida under natten.
 3. Lägg dig inte ner direkt efter en måltid, ge magen en chans att hinna bearbeta maten först. Att stå upp är bra för att undvika halsbränna och besvär av magkatarr. Ta gärna en promenad efter maten.
 4. Undvik övervikt. Bukfetma ökar risken för halsbränna.
 5. Rör på dig under dagen och motionera gärna. Stillasittande och att sitta framåtlutad långa stunder kan öka halsbränna.
 6. Var försiktig med smärtstillande medicin som innehåller acetylsalicylsyra, ibuprofen och diklofenak eftersom de kan förvärra besvären.
 7. Ät små och regelbundna måltider samt tugga maten ordentligt. När magen spänns ut ökar produktionen av syra vilket ökar risken för besvär.
 8. Ät inte för sent på kvällen, speciellt inte precis innan läggdags.
 9. Undvik stress. Många som lider av halsbränna och magkatarr tycker att problemen blir värre under stress. Prioritera om och försök att hålla lugnet.
 10. Var försiktig med livsmedel som kan irritera slemhinnan i magen. Det kan vara till exempel fet mat, rött kött, starka kryddor, lök, pepparmint, citrusfrukter, tomater, bär, choklad, kolsyrade drycker, kaffe och alkohol.

Det här kan du äta för att undvika halsbränna

Precis som här ovan får man ju ofta höra vad man ska undvika i kostväg för att slippa halsbränna. Men det är ju knappast roligt att bara behöva undvika saker.

Fokusera istället på allt gott du faktiskt kan äta för att undvika halsbränna.

De här livsmedlen kan du enligt nutritionister, som uttalar sig på sajten Prevention, äta mer av om du vill slippa halsbränna:

 • Söta frukter som banan och melon. Lättsmält och fiberrikt är en bra kombination för magen.
 • Mättande fullkorn som havregryn. Havregryn kan neutralisera halsbrännan som annars kan komma av till exempel morgonkaffet.
 • Mjölkprodukter kan hjälpa en sur mage (så länge du inte är laktosintolerant). Mjölk, glass och yoghurt är basiska och kan neutralisera.
 • Gröna grönsaker som zucchini och okra kan lindra magbesvär och hjälpa till att förhindra att saltsyra läcker upp i matstrupen.
 • Honung kan verka lindrande för en öm hals orsakad av för mycket syra.
 • Ingefära kan för en del verka lugnande för magen, men det kan också bli tvärtom, så testa dig fram här.
 • Hälsosamma omättade fetter som finns i till exempel avokado eller valnötter kan hålla halsbrännan under kontroll.

Källa: Prevention, Aftonbladet, MåBra

Foto: TT

Annons