SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Magproblem? Då kan du ha brist på mineralet zink

02 feb, 2021 
zinkbrist ont i magen
Orolig mage, diarré och slö förbränning? Problemen kan bero på att du inte får i dig tillräckligt mycket zink. Här hittar du det viktiga mineralet!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Det här är glutenintoleransBrand logo
Det här är glutenintolerans

En rad mineraler och vitaminer samverkar för att få kroppen att må bra – och om du får brist på något av dem kan balansen i kroppen rubbas. Ett av de viktigaste mineralerna, som påverkar flera olika enzymsystem och bland annat behövs för att få ett starkt immunförsvar, är zink.

Orolig mage kan bero på zinkbrist

Zink har också en viktig roll i att få ämnesomsättningen och matsmältningen att fungera som de ska. Brist på mineralet kan därför yttra sig som en orolig och krånglande mage – i form av bland annat illamående, diarré och till och med kräkningar.

– Zink har väldigt stor betydelse för många enzymsystem. Att man har allvarliga brister är inte vanligt i Sverige. Men det är svårt att bedöma vad lägre nivåer av bristtillstånd orsakar, säger Lena Hulthén, senior professor i klinisk näringslära vid Göteborgs universitet, till Aftonbladet.

Vi behöver endast en liten mängd zink dagligen – för kvinnor är rekommendationen 7 mg/dag och för män 9 mg/dag. Gravida behöver också 9 mg/dag och ammande personer behöver 11 mg. Men på grund av att kroppen behöver så små mängder påverkas vi också direkt när vi får i oss för lite.

Annons

Kosttillskot med zink rekommenderas inte

Att ta kosttillskott är dock inte nödvändigt – det bästa är istället att öka zinkintaget genom kosten. Zink finns naturligt i bland annat kött, skaldjur, mjölkprodukter, spannmål, nötter, frön och baljväxter.

Då mineralet är lättast att få i sig via animaliska produkter lider veganer och vegetarianer störst risk att drabbas av zinkbrist. Men även personer med glutenintolerans kan hamna i riskzonen, då de inte får i sig zink via bröd och annan spannmålsbaserad mat. Vissa glutenfria bröd innehåller dock tillsatt zink.

Utöver magproblem kan zinkbrist göra det svårare att hålla vikten, då ett för lågt zinkintag kan sakta ner förbränningen och göra dig trött och orkeslös.

– En krånglande mage är lite svårare att enbart koppla till zinkbrist, men om man har uteslutit allt annat kan man så klart prova med zink, säger Lena Hulthén till Aftonbladet.

Foto: TT

Annons