Vid denna tidpunkt bör du äta dagens största måltid

lunch största måltiden

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

De flesta av oss äter dagens största måltid på kvällen. Då är familjen samlad, arbetsdagen är över och vi hinner kanske för första gången ställa oss och laga en måltid för att sedan sitta ner och äta i lugn och ro.

Detta må passa bäst in i vår hektiska vardag, men det är inte det bästa för våra kroppar, säger Patrick Okolo III, chef för gastroenterologi på Rochester Regional Health i New York, till Huffington Post.

– Jag tycker att det är helt fel, säger han, och menar att vår vana att äta stora måltider sent på kvällen är en av förklaringarna till att övervikten ökar.

Svårare att smälta kvällsmaten

Dels får mag- och tarmsystemet svårare att smälta stora måltider som äts sent på dagen, då kroppen gör sig redo att sova. Det har visat sig kunna leda till bland annat sura uppstötningar och sämre sömn med fler mardrömmar.

Och dels leder den försämrade förbränningen på kvällen till att energin i större utsträckning lagras som fett, vilket kan leda till övervikt och därav en ökad risk för en rad hälsoproblem, såsom hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes typ 2.

LCHF till lunch: 6 goda och mättande recept
Mitt på dagen är bästa tidpunkten


Före den industriella revolutionen levde vi i ett jordbrukssamhälle där arbetsdagarna bestod av hårt fysiskt arbete. Då samlades man ofta hela familjen mitt på dagen för att få en stunds vila och äta en rejäl måltid tillsammans – och återgick sedan till arbetet, berättar mathistorikern Sarah Lohman, författare till boken "Eight Flavors: The untold story of American cuisine".

Detta innebar att man hann förbränna måltiden under eftermiddagen, för att sedan äta en lättare måltid på kvällen – något som fortfarande passar våra kroppar bäst.

Störst måltid bör man alltså äta vid den tidpunkt då man är som mest fysiskt aktiv – vilket för de flesta är runt lunchtid. Då behöver kroppen fylla på sina energiförråd, samtidigt som maten hinner förbrännas innan det är dags att gå till sängs.

Foto: TT

Redaktionens tips

5 goda och näringsrika luncher för dig som äter Medelhavskost

Jobbar du hemifrån? Då bör du ha två timmars lunchrast

Så håller du vikten när du jobbar hemifrån – 5 sunda tips

Dela på: