FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Vid denna tidpunkt bör du äta dagens största måltid

17 feb, 2021 
lunch största måltiden

Stressar du i dig en lätt lunch mitt på dagen för att istället laga en större familjemåltid på kvällen? Det må passa våra moderna vanor – men inte våra kroppar.

Annons
5 kändisars märkliga matcravingsBrand logo
5 kändisars märkliga matcravings

De flesta av oss äter dagens största måltid på kvällen. Då är familjen samlad, arbetsdagen är över och vi hinner kanske för första gången ställa oss och laga en måltid för att sedan sitta ner och äta i lugn och ro.

Detta må passa bäst in i vår hektiska vardag, men det är inte det bästa för våra kroppar, säger Patrick Okolo III, chef för gastroenterologi på Rochester Regional Health i New York, till Huffington Post.

– Jag tycker att det är helt fel, säger han, och menar att vår vana att äta stora måltider sent på kvällen är en av förklaringarna till att övervikten ökar.

Svårare att smälta kvällsmaten

Dels får mag- och tarmsystemet svårare att smälta stora måltider som äts sent på dagen, då kroppen gör sig redo att sova. Det har visat sig kunna leda till bland annat sura uppstötningar och sämre sömn med fler mardrömmar.

Och dels leder den försämrade förbränningen på kvällen till att energin i större utsträckning lagras som fett, vilket kan leda till övervikt och därav en ökad risk för en rad hälsoproblem, såsom hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes typ 2.

Annons
Mitt på dagen är bästa tidpunkten


Före den industriella revolutionen levde vi i ett jordbrukssamhälle där arbetsdagarna bestod av hårt fysiskt arbete. Då samlades man ofta hela familjen mitt på dagen för att få en stunds vila och äta en rejäl måltid tillsammans – och återgick sedan till arbetet, berättar mathistorikern Sarah Lohman, författare till boken "Eight Flavors: The untold story of American cuisine".

Detta innebar att man hann förbränna måltiden under eftermiddagen, för att sedan äta en lättare måltid på kvällen – något som fortfarande passar våra kroppar bäst.

Störst måltid bör man alltså äta vid den tidpunkt då man är som mest fysiskt aktiv – vilket för de flesta är runt lunchtid. Då behöver kroppen fylla på sina energiförråd, samtidigt som maten hinner förbrännas innan det är dags att gå till sängs.

Foto: TT

Annons