FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Varför bränner det i bröstet? 7 orsaker och huskurerna som lindrar

24 nov, 2021 
Kvinna som håller sig för bröstet.
En brännande känsla i bröstet med eller utan smärta är oftast ofarlig och kan bero på flera olika saker. Här är några orsaker och råd om när man bör söka vård. Men också exempel på huskurer som kan lindra besvären.
Annons
Bli av med halsbränna – här är bästa tipsenBrand logo
Bli av med halsbränna – här är bästa tipsen

Så fort någonting känns konstigt i bröstet är det lätt att tankarna dras till hjärtat. Men oftast är orsakerna till smärtan eller den brännande känslan något annat.

Man ska dock alltid söka vård om man är orolig, även om det kanske visar sig vara ofarligt har man då möjlighet att få rätt behandling för sina besvär.

7 orsaker till att det bränner i bröstet

Just en brännande känsla i bröstet kan orsakas av en rad olika saker och kan uppkomma tillsammans med eller utan bröstsmärta. Oftast beror det på halsbränna eller andra magbesvär, men det kan också bero på muskelskada eller en panikattack.

I en del fall behöver man söka vård akut. Enligt 1177 Vårdguiden bör man om man upplever bröstsmärta ringa 112 vid:

Annons
 • Stark, tryckande eller krampartad smärta i bröstet som inte försvinner inom en kvart
 • Diffus men obehaglig känsla i bröstet som varar i mer än en kvart
 • Bröstsmärta tillsammans med andfåddhet, illamående, kallsvettning eller oregelbundna hjärtslag

1. Halsbränna och magkatarr

Halsbränna, eller reflux, och magkatarr är bland de vanligaste orsakerna till en brännande känsla i bröstet som också kan göra ont. Ibland börjar tillståndet milt för att sedan bidra till smärta.

Halsbränna beror på att den frätande magsaften, saltsyran, från magsäcken tränger upp genom strupen och irriterar. Några andra symtom på halsbränna är:

 • Brännande känsla i halsen
 • Illamående eller kräkningar
 • Konstig smak i munnen
 • Rapningar
 • En brännande känsla eller smärta i bröstet efter måltid
 • Smärta eller en brännande känsla som blir värre när man ligger ner

Magkatarr sitter i stället i själva magsäcken och beror ofta på att den är överkänslig och tömmer sig mer oregelbundet. Det kan ge en brännande känsla i maggropen, men också:

 • Uppblåsthet
 • Illamående
 • Tidig mättnadskänsla

Det är vanligt att ha båda tillstånden samtidigt och har man magkatarr och äter kan det ge halsbränna då man har en känsligare magsäck.

2. Mag- och tarmbesvär

Levern räknas som en del av mag- och tarmkanalen då den lagrar viktiga näringsämnen och bildar galla som hjälper oss att bryta ner fettet i maten. Gallblåsan lagrar galla och portionerar ut det. Även bukspottkörteln har en viktig roll då den bildar enzymer som hjälper till att bryta ner maten.

Annons

Besvär i dessa tre organ kan också ge besvär som en brännande känsla i bröstet. Exempel på tillstånd som kan ge symtomet är gallsten, leversjukdom eller bukspottkörtelinflammation. Om man behandlat sig för halsbränna men inte märker någon effekt, kan problemet sitta här.

Tecken på allvarliga mag- och tarmbesvär kan vara:

 • Väldigt mörk urin
 • Svaga eller oregelbundna tarmrörelser
 • Intensiv smärta i magen, framför allt uppe till höger, under eller nära revbenen

3. Muskel- eller skelettskador

Om man överansträngt eller rent av gjort illa musklerna kring bröstkorgen kan man få en intensiv brännande känsla i bröstet. Denna blir då ofta värre om man till exempel försöker att lyfta något tungt.

Samma sak kan ske men då ofta med större smärta om man har skadat något av benen i bröstkorgen. Något av dessa två är sannolikt om smärtan bara uppkommer i speciella positioner, om smärtan förändras vid massage eller tryck på området eller om det syns en svullnad på det smärtsamma området.

4. Panikattack

En panikattack kan uppkomma när man blir överväldigad av ångest eller panik. Då ökar ofta hjärtrytmen och man kan få andningssvårigheter och en smärta eller ett obehag i bröstet. I takt med att paniken blir värre, blir ofta också symtomen det.

Annons

Det här tillståndet kan kännas väldigt likt en hjärtinfarkt och är man osäker bör man kontakta vården. Panikattacker i sig är annars ofarliga, om än oerhört obehagliga.

5. Amning

När man har fött barn sker en rad förändringar med brösten. En del kvinnor upplever en skarp, djup eller brännande smärta i bröstet eller brösten som en del av mjölkbildningen.

Man kan också få en brännande känsla i bröstvårtan eller bröstvårtorna efter amning. Tillstånd som mjölkstockning kan också ge en brännande känsla i huden eller brösten.

6. Hjärt- eller kärlsjukdom

En brännande känsla eller ont i bröstet kan tyda på en hjärtinfarkt, men det finns också många andra hjärtproblem som kan ge samma symtom. Ett exempel är angina som är ett tillstånd då hjärtat inte får tillräckligt med syre. En vanlig anledning är kranskärlssjukdom.

Oavsett anledning bör man alltid söka vård vid tidigare nämnda råd från 1177 Vårdguiden.

Annons

7. Lungsjukdom

Man kan få en brännande känsla i bröstet även vid lungproblem. Till exempel kan lunginfektion och lunginflammation ge symtomet, då ofta när man anstränger sig eller bara andas vanligt.

Det är alltid angeläget att söka vård om man upplever en brännande känsla som gör det svårt att andas eller en brännande känsla när man andas.

Huskurer som lindrar brännande eller onda bröst

Det finns några saker som man kan göra själv hemma för att lindra att det bränner eller gör ont i bröstet om de inte beror på någonting allvarligt. Om besvären inte lindras kan man behöva uppsöka läkare.

 • Ligg ner och ta djupa, långsamma andetag
 • Prova antacida mot halsbränna och sura uppstötningar, till exempel samarin eller novalucol, som neutraliserar saltsyran i magsäcken
 • Massera området som gör ont försiktigt
 • Drick ett glas vatten
 • Ändra position ofta
 • Lägg en varm handduk eller värmekudde på bröstet eller brösten som gör ont

Källa: MedicalNewsToday, 1177 Vårdguiden

Foto: TT

Annons