FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Bli ditt bästa jag – så skapar du långsiktiga goda vanor

27 jan, 2023 
lycklig rödhårig kvinna i halsduk samt MåBras fyrklöver
Hitta balans, skapa nya hälsosamma rutiner och lyckoboosta livet – ta fram ditt bästa jag helt enkelt! Till din hjälp har du förändringsexperten Sekina Kling.
Annons

MåBras serie om goda vanor ger dig verktyg för att göra en livsanalys och se vad just du skulle må bra av att jobba på – för att få ut det bästa av dig själv och ditt liv. Har du fyllt i modellen? Då är det dags att köra igång!

En viktig faktor för att lyckas med förändring och nya vanor är ett varför och en plan. Det har du!

Lyckas med förändring – Sekina Kling tipsar

Nu krävs det egenansvar – självledarskap – för att lyckas. Något som stundtals kan vara en utmaning. Då gäller det att välja rätt synsätt.

– Många tycker att förändring är superjobbigt. Däremot älskar vi utveckling. Där känner vi att vi själva har kontrollen och kan vara med och påverka. Men för att utvecklas krävs förändring, säger Sekina Kling, författare till boken Sekinas goda vanor: för energi, mod och styrka.

Sekina Kling
Sekina Kling arbetar som förändringscoach och ger dig sina bästa råd.

Hon har själv gjort en inspirerande resa. Från kedjerökande och jojobantande med ett ojämnt humör till att nu coacha andra inom självledarskap, och vikten av goda vanor, för att ge sig själv de bästa förutsättningarna.

Annons

För att få en vana att bestå behöver du också känna att vanan får plats i ditt liv. Och en av grunderna i välmående handlar om att investera i dig själv, något som många idag kan ha svårt att prioritera, eller ibland knappt tillåta sig alls. Men det är en vinst för både dig och andra, intygar Sekina. Ta dig tid att satsa på din hälsa!

5 onödiga vanor – som gör dig arg och lättirriteradBrand logo
5 onödiga vanor – som gör dig arg och lättirriterad

– Omprioritera din tid! Tid finns, det gäller att hitta våra tidstjuvar – var lägger vi tid som är helt meningslös? Och framför allt – lägg bort mobilen.

Prova egentid på morgonen

Som ett handfast exempel på detta tipsar Sekina om att omvärdera dina sömnrutiner.

– Många stannar uppe alldeles för sent. Framför allt småbarnsföräldrar som tänker att man måste ha lite egentid när barnen har somnat. Då är mitt första råd; sväng på det! Gå hellre och lägg dig tidigare och vakna tidigare. Tar man egentiden på kvällen är ofta energitanken tom, och du ger bara bottenenergin till dig själv. Då är det bättre att ge sig själv av den viktiga och dyrbara egentiden på morgonen. Ofta ser man alla andra som så viktiga, men vi måste vända på steken och inse att den enda människa du kommer att leva med resten av ditt liv är du själv, säger Sekina och fortsätter:

Annons

– När jag ger mig själv den finaste energin blir jag en bättre mamma, en bättre fru, en bättre arbetskollega – men då måste jag våga vara sunt självisk. Att prioritera sig själv genererar så himla mycket utväxling på andra sidan, intygar Sekina.

Att utnyttja morgontimmarna till att satsa på din egen hälsa ger dig också en bra start på dagen – både rent mentalt, men också för att det rejält ökar oddsen för att du kommer vilja fortsätta dagen i samma anda, med genomtänkta val som gynnar ditt välmående.

6 tips för att lyckas med din förändring

1. Ge det lite tid.

2. Börja i mindre skala.

3. Ge inte upp.

4. Variera dig.

5. Planera in det i kalendern.

6. Låt inte små fall stoppa dig.

Lev livet – inte bara överlev

Avslutningsvis påminner Sekina om vad livets ekvation faktiskt innebär:

– Vi har en viss mängd obestämd tid och en viss mängd energi, det tillsammans kallas livet. Vi kan inte påverka att tiden tickar på, men vi kan påverka vad vi gör med tiden som vi har. Att välja att vara närvarande i vårt eget liv och att välja att påverka vår energi så att vi lever livet och inte bara överlever livet. Det är ditt ansvar och ingen annans.

Annons

Ha tålamod med dig själv

Gamla vanor tar tid att ändra på, och därmed tar det tid att lära om hjärnan att välja nya vanor också. Men det går! Man kan se det som att hjärnan skapar tankespår varje gång vi gör något. Hur djupa spåren blir beror på hur många gånger vi gör det. Ju djupare spår desto enklare för hjärnan att göra det. Vill du ersätta en sämre vana med en bättre behöver du alltså skapa nya spår. När de blir tillräckligt djupa så väljer hjärnan att följa dem. Och du har fått en ny, hälsosam vana!

Skippa förbuden

– Förbud är det värsta jag vet. Gör istället mer av det som du tycker om och som bra för dig, för då kommer du sakta men säkert att tränga bort det som inte är bra för dig tipsar Sekina.

Foto: TT

Annons