Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetHantera känslorADHD

Anders Hansen: Åldern då flest är olyckliga

26 feb, 2024 
Är tiden då vi är unga och starka den lyckligaste i våra liv? Eller kanske då vi bilder familj och får barn?
Svaret är nej – den lyckligaste tiden i livet kommer långt senare, enligt Anders Hansen som är aktuell med SVT-serien ”Din personlighet”.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Först kommer barndomen; så mycket att upptäcka, oändligt med tid för lekar och för de lyckligt lottade är det en tid av trygghet och mycket kärlek. Då ligger vi ganska högt på lyckoskalan. Men sen går det stadigt neråt.

– Man skulle kunna tro att vi skulle vara som lyckligast när vi är unga, starka och har hälsan, säger psykologiprofessorn Paul Bloom som Anders Hansen intervjuar i det andra avsnittet av "Din personlighet" som sänds i morgon.

Anders Hansen: Den vanligaste fördomen om introvertaBrand logo
Anders Hansen: Den vanligaste fördomen om introverta

Men forskning om lycka visar att lyckostapeln faktiskt fortsätter sjunka ganska stadigt efter barndomen. När vi är mellan 50 och 55 når den botten. Men sen sker det magiska - lyckokurvan vänder och går stadigt uppåt ju äldre vi blir.

– Folk runt 80 är ofta som lyckligast i livet just då, säger Paul Bloom i "Din personlighet".

Annons

Frågan är varför? Det vill Anders Hansen ta reda på och svaret på frågan kan vara vår personlighet som förändras i takt med att vi blir äldre.

Personlighet ändras med ålder

Vilken personlighet du än har kan du räkna med att den förändras med åldern. Oavsett var i världen vi bor verkar vi bli lyckligare när vi blir äldre. De allra flesta blir blir mer öppna, vänliga och mer noggranna – samtidigt som vi blir mindre neurotiska (och får mindre ångest) ju äldre vi blir.

Anders Hansen beskriver att det verkar finnas en slags universellt mänsklig personlighetsresa som alla går igenom.

– När man blir äldre borde miljön ha satt större avtryck på ens personlighet, eftersom världen har haft mer tid att sadpappra den till en viss form. Istället är det tvärtom, generna verkar spela större roll på vår personlighet ju äldre vi blir.

Orsaken beror sannolikt på att vi som äldre har större möjlighet att själv välja vår omgivning och sammanhang.

– Man väljer en plats där man passar in och då blommar man ut. Det är som David Bowie så vackert har sagt: “Att bli äldre är en fascinerande process där man sakta blir den person man alltid borde varit".

Anders Hansen: Så förändras personligheten med åldernBrand logo
Anders Hansen: Så förändras personligheten med åldern

Foto: SVT; Shutterstock/TT

Annons