Dricka kaffe på tom mage – farligt? Så säger doktorn

kaffebönor och en kvinna som håller i svart kaffe

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev
0:53

Efter reklamen: 5 saker du inte visste om kaffe

(0:53)

Vi är många som gillar att rivstarta morgonen med en härlig kopp nybryggt! Vi är också ett gäng som inte riktigt klarar av att äta frukost, och kanske därför enbart får i oss kaffe under dygnets första timmar. Vilka hälsorisker menar rönen egentligen att man utsätter sin kropp för då – och är det så illa egentligen? Detta gäller!

Se ocksåsnabbkaffe vs bryggkaffe – vilket är bäst ur hälsosynpunkt?

Detta kan hända om du dricker kaffe på tom mage

1. Blodsockret kan skjuta i höjden

Att börja dagen med svart kaffe påverkar kroppens förmåga att kontrollera blodsockret negativt, visar studier. Har man dessutom sovit dåligt natten innan kan denna reaktion bli så mycket som 50 procent sämre.

2. Ökar risken för halsbränna och sura uppstötningar

Kaffe i sig är väldigt syrligt, och om man dricker det utan att magen har något annat att bryta ned, kan magsäcken bli en rejäl ”skål av magsyror”, säger doktor Singh till hälsosajten Livestrong.

Ny studie: Därför ska du INTE börja dagen med kaffe

3. Du kan bli skakig och hoppig

Hur man påverkas av kaffe varierar från person till person. Är man en person som tenderar att bli lite hoppig och skakig av koffein kan en kopp på tom mage förvärra detta tillstånd. Då kan den önskade känslan av att bli lite mer alert bytas ut mot ångestliknande känslor.

Se också kaffe kan både lindra och orsaka huvudvärk.

Doktorn: dricka kaffe på tom mage – helt ok

Först och främst kan konstateras att du enkelt undviker att påverka blodsockret eller magsyran negativt genom att inte låta magen ha varit tom i mer än två timmar vid intag av kaffe.

Nya rön: Kaffedrickare har friskare tarmar

Om du innan eller tillsammans med en kopp java dessutom äter basisk mat, så som ägg, avokado eller havregryn, så kommer kroppen inte att ta stryk utan snarare ta del av alla hälsofördelar som kaffe också medför (vid en normal konsumtion på cirka 3 koppar om dagen!).

Men doktor Singh menar också på att det inte är så farligt som vissa kanske uttrycker att dricka svart kaffe det första du gör på morgonen.

– Om du inte upplever några negativa symtom, skulle jag säga att det är okej. Men om du misstänker att det orsakar besvär, då hade jag lyssnat på kroppen. Din kropp är den bästa doktorn, säger doktor Singh till Livestrong.

Vill du gå ner i vikt? Då kan kaffe hjälpa dig enligt ny studie

Känner man av negativa effekter av kaffe på tom mage men inte kan hjälpa att dricka det på tom mage, bör man överväga att dricka det med mjölk eller grädde, eller byta till organiskt kaffe, koffeinfritt kaffe eller grönt te.

Periodisk fasta – kaffe bra eller inte?

Enligt doktor Singh gäller samma logik vid periodisk fasta.

– Det är ett personligt beslut. Om du mår bra när du dricker kaffe under dina fasteperioder så är det inget att oroa sig för.

Men känner man sig sur i magen, lider av sura uppstötningar eller halsbränna regelbundet bör man vara lite försiktig. Att ha det för ofta kan leda till en inflammation i matstrupen, menar doktor Singh. Något som i värsta fall kan resultera i matstrupscancer.

Källa: Livestrong.com

Foto: Unsplash

Redaktionens tips

4 myter och fakta om vatten du borde veta om

10 effektiva knep mot halsbränna och magkatarr

3 ”sunda” morgonrutiner som inte är så hälsosamma som du tror

Dela på: