SömnMindfulnessOnt i magenPollenallergiNyttig matMunhälsa

Snabbkaffe vs bryggkaffe – vilket är bäst ur hälsosynpunkt?

29 jul, 2021 
Snabbkaffe och bryggkaffe.
Snabbkaffe kan låta som en genväg till ”riktigt” bryggkaffe. Men är det verkligen det?
Här är vad som skiljer de olika typerna åt.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
5 saker du inte visste om kaffeBrand logo
5 saker du inte visste om kaffe

När man inte orkar vänta på kaffebryggaren, inte har möjlighet att brygga kaffe eller behöver en smidig lösning av andra anledningar kan snabbkaffe vara ett alternativ till bryggkaffe.

Men det finns givetvis också kaffedrickare som bara håller sig till det snabbare tillredda pulverkaffet. Det brukar vara billigare och ha längre hållbarhet än bryggkaffe.

Men hur står sig egentligen snabbkaffe mot bryggkaffe när det kommer till innehåll? Är det samma sak eller är det ena bättre än det andra? Vi reder ut.

Se också kaffe kan både lindra och orsaka huvudvärk.

Snabbkaffe är gjort på bryggt kaffe

Snabbkaffe, eller pulverkaffe, framställs genom att man torkar bryggt kaffe. Man tar alltså bort vattnet efter att man bryggt kaffe på vanligt vis. Det betyder att snabbkaffe egentligen är bryggkaffe men i en annan form.

Annons

Grejen med snabbkaffe är ju nämligen att det direkt blir kaffe igen när man tillsätter kokande vatten.

Nästan samma näringsprofil

Näringsmässigt är snabbkaffe och bryggkaffe i princip identiska. De tillverkas ju på nästan samma sätt. Skillnaderna är så små att det varken borde göra till eller från för hälsan vilket man väljer.

Däremot kan de skilja sig åt på en punkt – mängden koffein. Beroende på hur snabbkaffet framställts kan en del av koffeinet försvinna under processen.

Mer koffein i bryggkaffe än snabbkaffe?

En kopp snabbkaffe av standardmått innehåller ungefär 62 milligram koffein jämfört med en kopp bryggkaffe som innehåller 96 milligram, enligt nutritionisten Megan Meyer. Det säger hon till hälsotidningen The Healthy.

Skillnaden kan märkas av tydligt, beroende på hur tolerant man är för koffein. Men kan också bero på att man ofta använder mindre kaffe när man tillreder snabbkaffe. Använder man lika mycket blir koffeinhalten densamma.

Annons

Mängden av ett cancerframkallande ämne i kaffe

Akrylamid är ett ämne som kan bildas naturligt i livsmedel när de upphettas till höga temperaturer. Kaffe kan på grund av rostningen som sker av kaffebönorna därför innehålla höga halter av ämnet.

Akrylamid är klassat som ett cancerframkallande ämne. Men Livsmedelsverket anser inte att vi behöver ändra våra vanor på grund av akrylamid.

Generellt innehåller snabbkaffe marginellt mer akrylamid än bryggkaffe, enligt nutritionisten Malina Malkani som också pratat med The Healthy.

– Det har gjorts stora befolkningsstudier, och det finns inget stöd för att kaffe skulle vara en riskfaktor för cancer. Om något så är det märkligt nog snarare tvärtom – många varianter av cancer verkar vara mindre förekommande hos de som dricker flera koppar kaffe om dagen, har kaffeexperten Bertil Fredholm, tidigare sagt till MåBra.

Snabbkaffe och bryggkaffe smakar olika

Smaken är givetvis också annorlunda mellan de två typerna. Men eftersom det är väldigt subjektivt är det upp till var och en att bedöma vilket man tycker smakar godast.

Enligt nutritionisterna som The Healthy har pratat med gör det större skillnad för hälsan vad du väljer att ha i kaffet snarare än om du väljer snabbkaffe eller bryggkaffe. Det kan bli en riktig kaloribomb beroende på hur du sötar eller vilken typ av mjölk du använder.

Vinnaren är…

Vilken av de här kaffetyperna som egentligen är bäst beror helt enkelt som så mycket annat på vad du föredrar. Men nu vet du förhoppningsvis mer om hur de kan skilja sig åt.

Källa: The Healthy, Livsmedelsverket

Foto: TT

Annons