HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Hamnat i en ond spiral? Kaffe kan både lindra och orsaka huvudvärk

11 aug, 2021 
Kvinna med huvudvärk som dricker kaffe.
Ibland är en kopp kaffe allt man behöver för att lindra huvudvärken. Men dricker man för mycket kan det slå åt andra hållet i stället.
Här går vi igenom hur sambandet egentligen ser ut.
Annons
5 saker du inte visste om kaffeBrand logo
5 saker du inte visste om kaffe

Kaffe är en nödvändighet i mångas liv och antagligen den populäraste källan till koffein. Många som drabbas av migrän eller andra typer av huvudvärk kan också skriva under på att en kopp kaffe verkar lindrande.

Men det är en hårfin gräns för när kaffet hjälper och när det förvärrar symtomen. Med hjälp av Everyday Health går vi här igenom vad man egentligen vet om kaffe (eller egentligen koffeinet) och huvudvärk.

Är kaffe bra vid huvudvärk?

Om man har migrän kan kaffe eller koffein i samband med annan medicin göra lindringen effektivare. En del läkemedel mot migrän och huvudvärk innehåller till och med koffein.

– Patienter berättar ofta att kombinationen av läkemedel och koffein lindrar under en attack, säger Roderick Spears, neurolog och huvudvärksspecialist vid Penn Medicine i Philadelphia, USA, till Everyday Health.

Annons

Vid andra typer av huvudvärk kan kaffe också lindra. Anledningen är att blodkärlen ofta utvidgas vid huvudvärk medan koffein drar ihop blodkärlen.

Men dricker man för mycket kaffe kan man i stället få huvudvärk eller förvärra den man redan hade. Lagom är bäst, men också väldigt individuellt, så det går inte att säga exakt hur mycket kaffe man kan dricka innan man kan få ont i huvudet av det.

Abstinens kan orsaka huvudvärk om du missat en kopp

Om du någon gång har försökt att sluta med kaffe eller bara inte kunnat få i dig någon av dina dagliga koppar så vet du att huvudvärk kommer som ett brev på posten.

Det här är dock ingenting som bara händer om man dricker mycket kaffe. Det kan även hända om man bara brukar dricka en kopp om dagen.

Är det så att huvudvärken beror på abstinens kommer den av den anledningen också att lindras av kaffe. Uppkommer huvudvärken några timmar efter en kopp kaffe kan man misstänka att det handlar om abstinens.

Försök att hitta en balans i ditt intag som inte ger dig huvudvärk och trappa ner långsamt om du vill sluta eller minska på ditt kaffedrickande.

Källa: Everyday Health

Foto: TT

Annons