Vill du gå ner i vikt? Då kan kaffe hjälpa dig enligt ny studie

Gå ner i vikt med kaffe

5 saker du inte visste om kaffe
Slå på ljud

Kaffe kan hjälpa dig gå ner i vikt. Det slår en grupp forskare i amerikanska Illinois fast, efter att ha studerat koffeinets effekt. Studien, som är publicerad i The Journal of Function Foods, visar att koffein – oavsett vilken källa det kommer i från – kan dämpa negativa hälsoeffekter förknippade med kolhydrat- och fetrik kost, menar de.

Se också Är det farligt att dricka kaffe på tom mage? Doktorn svarar.

Kaffe kan motverka fetma

Under en månad lät de en grupp råttor äta en kolhydratsbaserad kost med extra mycket fett och socker. En del av råttorna fick dessutom koffein, motsvarande fyra koppar kaffe per dag. Det var också den gruppen som överraskade forskarna mest efter studiens slut.

De råttor som fått koffein hade utvecklat 22 procent mindre kroppsfett jämfört med råttorna som inte fått tillskottet. Dessutom hade gruppen som inte ätit koffein ökat 16 procent mer i vikt än den andra gruppen gnagare.

Forskarna förklarar den stora skillnaden med två av koffeinets effekter: dels hindrade det kroppen från att skapa fett och dels hjälpte det kroppen att inte konvertera socker till kroppsfett. Detta hade i sin tur en positiv inverkan på mängden kolesterol, konstaterade forskarna som kallar koffein ett ”anti-fetma-peparat”.

Kaffe har fler hälsovinster

Svenskarnas favoritdryck har fler hälsofördelar än så. Tidigare studier har också visat att kaffe triggar kroppens bruna fett att bränna kalorier och omvandla de till värme. Vanligtvis sker detta som en reaktion på kyla, men tydligen kan även kaffe sätta igång omvandlingsprocessen. I samma veva så förbättras även våra blodsockervärden och blodfetter.

Utvald läsning