Nya rön: Kaffedrickare har friskare tarmar

Kvinna med röda naglar håller i en kaffekopp

En kopp kaffe om dagen håller doktorn borta. I alla fall om man får tro all forskning om kaffets hälsosamma effekter. Det är bra för hjärnan, levern och våra kärl. Det förebygger dessutom diabetes typ 2. Men hittills har forskarna varit osäkra på varför kaffe är så bra för hälsan.

Minst två koppar om dagen ger effekt

Nu visar ny forskning att det kan bero på att kaffe stärker den mikrobiota, alltså bakterieflora, vi har i tjocktarmen. Sammansättningen av goda och onda bakterier tycks bli mer balanserad av kaffe. I studien tog forskare vävnadsprover från tarmar hos personer som drack mycket och lite kaffe. Till mycket-gruppen räknades de som drack minst två koppar om dagen, vilket motsvarar ungefär 83 milligram koffein. Forskarna misstänker att det är just koffeinet i kaffet som är så nyttigt för oss.

Man såg att de som drack mycket kaffe hade mer av vissa goda bakterier men mindre av en potentiellt skadlig bakterie. Två av de bakterier kaffedrickare hade mer av, faecalibacterium och roseburia, kan förebygga inflammationer i kroppen. Forskarna tror att den antiinflammatoriska effekten kan förklara varför kaffe är så bra mot så många sjukdomstillstånd.

Foto: TT

Läs mer:

Forskning visar: Kaffe kan göra livet längre

7 tecken på att du dricker för mycket kaffe

Experten: Så länge verkar koffeinet i din kropp

Utvald läsning