Jacob Gudiol: Därför kan kostråd få oss att gå upp i vikt – och må sämre

Jacob Gudiol och tallrik med grönsaker

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev
2:06

Efter reklamen: 5 hälsoråd du troligen hört – men INTE behöver lyssna på

(2:06)

Hälsoprofilen Jacob Gudiol har många järn i elden och har bland annat skrivit boken Skitmat – som i stora drag svarar på frågan ”Varför äter vi för mycket och går upp i vikt?”. Det finns egentligen många svar, men han menar att vissa saker är särskilt problematiska.

Så här ska vi tänka i stället menar hälsoprofilen.

Jacob Gudiol: Folk missar vad som är viktigt

Idag finns det många råd om vad, när och hur man ska äta. Vissa är bevisade bättre än andra, men det kan också vara högst individuellt vad som faktiskt funkar för en själv.

Ett av de största problemen med kostråd, enligt Jacob Gudiol, är att det kan få vårt fokus att hamna fel.

Vad är egentligen sämst – lösgodis eller chips? Experten svarar

– Kostråd kan ibland få människor att känna sig onödigt begränsade i sin vardag. Något som kan göra att man missar de stora viktiga delarna för att man fokuserar på detaljer, säger han och fortsätter:

– Det är också en sak jag försöker trycka på i boken Skitmat. Att göra de få men viktiga sakerna rätt kan ge väldigt stora positiva effekter när det gäller träning och kost.

"Dieter begränsar människors valmöjligheter"

Gudiol förtydligar att han inte har något problem med klassiska dieter, exempelvis LCHF, Keto eller 5:2-dieten och annan periodisk fasta. Men han ställer sig kritisk till att människor blir förslavade under dessa på felaktiga grunder.

Nyttig helgmat: 10 recept på våra favoriträtter

– Det jag vänder mig mot är förklaringarna som i princip alltid ges kring varför diet X är överlägsen diet Y och så vidare. Det finns i princip aldrig någon bra forskning som verkligen backar upp alla de där påståendena och jag upplever att de begränsar människor i deras valmöjligheter.

"Krångla inte till det så mycket"

I grova drag menar han på att det oftast bara handlar om att dra ner på kaloritäta och högbelönande livsmedel med mycket tillsatt socker, fett eller mjöl så brukar ens kropp tacka än. Man ska helt enkelt försöka att inte göra det så komplicerat för sig själv.

Nyttig vardagsmat: 10 recept på våra favoriträtter

– Det gäller att lära sig vilka lockelser man ofta faller dit för och hitta strategier för att undvika det, samt hitta andra vanor som gör att man har mindre sug över lag. Sådana vanor som också gör att man sover bättre, tränar regelbundet och så vidare – vilket i sin tur också gör att kroppen inte känner samma behov av skitmat.

Redaktionens tips

Så kan du äta en bra mat-dag – exempel från senaste kostråden

Här är de 10 vanligaste frågorna om kost – kostrådgivaren svarar

Dela på: