BMIGå upp i viktGå ner i viktLCHFPeriodisk fastaFettförbränning

Keto-dieten: Så fungerar det – och då ska undvika ketogen kost

19 aug, 2021 
Mat man kan äta när man följer keto-dieten
Keto är inte för alla, men för en del har det varit en väg ut ur jojo-bantning och en vardag med blodsockerdippar. Så här fungerar keto-dieten, och då ska du undvika den.
Annons
Det här är LCHF-dietenBrand logo
Det här är LCHF-dieten

Ketodieten brukar vara omdiskuterad. För medan en del äter keto och tycker det fungerar bra för dem så menar andra att den LCHF-liknande dieten är extrem, att det inte är hälsosamt eller naturligt att äta så och att alla borde äta kolhydrater.

Keto-dieten kan fungera för vissa

Men vad som fungerar för en person behöver förstås inte vara bäst för en annan. Någon som har valt att äta keto är Bianca Olsson som skrivit boken Nordisk keto. För henne var keto-kost en väg ut ur jojo-bantning.

– Jag har alltid haft svårt att hålla vikten på det som idag kallas ”vanlig mat” men som i grunden är väldigt processad eller industrialiserad mat. Som bröd, pasta, flingor och så vidare. Det gjorde att jag jojo-bantade sedan puberteten, berättar Bianca Olsson.

Annons

Hon blev trött på att följa olika dieter, hon började läsa biokemi för att förstå hur kroppen fungerar.

– Jag lärde mig till exempel att när man äter kolhydrater så omvandlar levern det till glukos, socker. Därför stiger blodsockret och kroppen behöver tillverka insulin för att ta ner blodsockret.

När vi äter få kolhydrater hamnar kroppen i ketos

Glukos är vad kroppen normalt använder som bränsle i första hand. Och insulinet som är ett hormon som alltså reglerar blodsockret är även inblandat i att lagra fett i våra kroppar.

Det här är en process som för de flesta fungerar bra utan att vi tänker på det. Men, som bland annat Bianca Olsson vittnar om, är det kanske inte så för alla.

När man väljer att äta ketogen kost, keto, undviker man kolhydrater och därför bildas inte lika mycket glukos som kroppen normalt använder till bränsle i första hand. Istället producerar kroppen ketoner som används som energi. Kroppen använder fett som bränsle.

mat man kan äta i keto-dieten

Många upplever "biverkningar" i början av keto

Blodsockret blir mer stabilt och många upplever att de inte blir lika hungriga eller sötsugna efter att de ätit enligt keto ett tag. Omställningen är en process som kan ge huvudvärk, trötthet, en speciell andedräkt, med mera.

Annons

– Jag tog det ganska lugnt med omställningen.Tar man det lugnt, byter ut lite i taget och får i sig tillräckligt med vatten och salt så brukar de flesta inte ha några större besvär, säger Bianca Olsson.

Efter många år med keto upplever hon inte längre några större utmaningar.

– Kroppen är fettaddapterad och har lärt sig att ”äta” av sitt eget fettlager. Skulle det inte finnas bra mat på till exempel en flygresa så är det helt oproblematiskt att kombinera det med en periodisk fasta.

Keto kan hjälpa mot kraftiga blodsockerdippar

Många andra skulle säkert sakna sina kolhydrater, men inte Bianca.

– Det är ett väldigt befriande sätt att kunna förhålla sig till mat, att inte känna oro för att bli hungrig eller ha galna blodsockerdippar som påverkar humöret.

Hon menar att de flesta kan äta keto, men att en del kanske har större glädje av det.

– De som oftast får den största direkta glädjen av keto är såklart de som har övervikt eller livsstilsrelaterade sjukdomar. Speciellt stor glädje skulle jag säga att de som jojobantar har av dieten.

Annons

Då ska du inte äta ketogen kost

Om man medicinerar diabetes med insulin ska man absolut inte äta ketogen kost utan att prata med läkare först, inte heller om man medicinerar mot högt blodtryck.

Om man ammar ska man inte äta strikt efter vare sig keto eller LCHF, då man behöver äta en del kolhydrater.

Så fungerar keto kortfattat:

När du äter efter keto äter du väldigt lite av kolhydrater, protein i måttliga mängder och en högre andel fett.

Kroppen som i vanliga fall använder kolhydrater/glukos som bränsle i första hand, innan den går över på fett, kommer att hamna i ketos där den väljer fett som bränsle direkt.

I keto är man ofta något mer begränsad än i LCHF, bland annat när det gäller protein och intag av vissa mjölkprodukter.

Mer om keto och Bianca Olsson

Bianca Olsson har skrivit boken Nordisk Keto och finns på Instagram som @ketolivet.

Foto: TT & Instagram

Annons