BMIGå upp i viktGå ner i viktLCHFPeriodisk fastaFettförbränning

Alla rätt för hälsan: MåBra:s fettskola!

04 maj, 2012 
Fast, flytande, fleromättat... Begreppen kring våra fettkällor är svåra att hålla rätt på. Här berättar vi hur de påverkar din hälsa!
Annons

Fett är en viktig energikälla och tillför också kroppen viktiga vitaminer, som A, D, E och K. Fett är det näringsämne som innehåller mest kalorier per gram, och är därför något många undviker när de vill gå ner i vikt. Nya studier har kunnat visa motsatt förhållande: att vi behöver fett för att må bra – och hålla vikten.

Mättat fett

Ju hårdare ett fett är i kylen desto mer mättat fett innehåller det. Vanliga exempel är feta mejeriprodukter, som smör och fet yoghurt, samt feta kött- och charkprodukter.

Hälsonackdelar: Studier har visat en koppling mellan förhöjd risk för hjärt-kärlsjukdom och ett högt intag av mättat fett. Detta är också anledningen till att vi av tradition är restriktiva med fet kost av hälsoskäl.

Hälsofördelar: Kritiker, däribland det växande antalet LCHF-anhängare, menar att kopplingen ohälsa och mättat fett är felaktig och baseras på gamla studier. Idag finns det undersökningar som hävdar motsatsen: att mättat fett gör oss friskare – och smalare. Anledningen till ohälsa och övervikt kan istället sammankopplas med socker och stärkelse.

Annons

Läs mer

Så väljer du rätt fett – stor guide

Het debatt: Experterna synar LCHF-dieten

Friskt hjärta & smal midja med DASH-dieten

Omättat fett

Det omättade fettet anses i allmänhet vara ett sundare alternativ till de mättade fettkällorna. Omättat fett finns primärt i oljor, fet fisk och feta vegetabiliska källor.

omättade fetter delas upp i:

Enkelomättat fett

Det enkelomättade fettet finns till exempel i oliver och olivolja, avokado, nötter och kyckling.

Hälsofördelar: Enkelomättade fettkällor minskar halten av det skadliga kolesterolet, något som på sikt minskar risken för hjärt-kärlsjukdom. Exempel på kosthållning där omättat fett utgör den största fettkällan är medelhavsdieten, som också kopplats till ett långt och friskt liv.

och

Fleromättat fett

Omega 3 och omega 6 är namnen på två viktiga fettsyror inom familjen fleromättade fetter. Omega 3 finns i fet fisk, som lax och strömming, men också i skaldjur och i vissa alger. Omega 6 finns i våra vanligaste vegetabiliska oljor, som raps-, solros- och majsolja.

Annons

Hälsonackdelar: Kritiker menar att för mycket omega 6 leder övervikt och inflammatoriska sjukdomar. Författarna bakom boken Why Women Need Fat menar att all olja är ett koncentrat med för mycket av fettsyran. Vår västerländska kosthållning skapar obalans mellan fettsyrorna och kan enligt boken vara en bidragande orsak till fetmaepedemi och flertalet välfärdssjukdomar.

Hälsofördelar: Omega 3 minskar blodets levringsförmåga och kan på så sätt skydda kroppen mot blodproppar. Det finns ett flertal studier som styrker sambandet mellan god hjärthälsa och ett högt intag av samma fettsyra. Omega 3 och 6 finns ofta i samma livsmedel och samverkar för att cellernas tillväxt ska fungera optimalt, reglerar blodtrycket och stärker immunförsvaret.

Studier har också visat att vegetabiliska oljor är rika på vitamin E och andra antioxidanter som bland annat motverkar cancer i mage- och tarm.

Läs mer

Fett eller inte? Experten svarar på 10 frågor

Annons

Fettbrännardieten: Minska 5 kilo på 2 veckor!

Transfett

När omättat fett på kemisk väg omvandlas till mättat fett, via så kallad härdning, blir slutresultatet transfett. Inom livsmedelsindustrin används detta för att öka hållbarheten och ändra produkternas textur, till exempel för att göra kakorna sprödare eller chipsen hårdare. Transfetter förekommer också naturligt i kött- och mejeriprodukter.

Hälsonackdelar: Ett högt intag av transfett har kopplats till såväl ökad risk för fetma, diabetes och hjärt- kärlsjukdom som cancer och allergier.

 

 

Ät dig smalare och friskare med IFD-kosten

Källor: Livsmedelsverket, Daily Mail, KK.no

AV: Jennie Sandberg

BILD: Thinkstock

Annons