SömnMindfulnessOnt i magenMunhälsaVätskebrist

Ny forskning: Det här kan vara botemedlet mot baksmälla

24 aug, 2020 
Brukar du bli bakis, även efter att ha druckit bara litet glas alkohol? Finska forskare har gjort en studie som visar att det här ämnet kan ha effekt på allt ifrån stress och ångest till illamående och huvudvärk relaterat till alkoholintag.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Många har på egen hand testat olika ”kurer” för att slippa baksmälla. Allt ifrån att få i sig vätskeersättning till att äta extra kolhydrater och dricka mjölk eller olika juicer, eller råa ägg … Med varierad effekt.

Finska forskare studerar L-Cystein

Nu har en grupp finska forskare gjort en studie där de tittat på om aminosyran L-Cystein kan vara botemedlet som gör att man slipper må dåligt efter att ha druckit alkohol.

Studien är hittills bara gjord på en mindre grupp människor där deltagarna fick dricka alkohol och svälja antingen placebo-tabletter eller tabletter med L-Cystein med olika vitaminer.

Enligt studien varierade resultaten beroende på mängd L-Cystein men 600 milligram ska ha hjälpt mot att lindra stress och ångest, dubbla dosen minskade huvudvärk och illamående relaterat till alkoholkonsumtion.

Enligt forskarna ska dessutom L-Cystein ha minskat behovet av att dricka alkohol igen dagen efter.

Annons

Studien gick inte helt enligt plan

Studien gick inte att genomföra helt som planerat då några deltagare inte kunde konsumera den mängd alkohol som var tänkt och andra hade så hög toleransnivå mot alkohol så de inte upplevde någon bakfylla överhuvudtaget.

Ytterligare studier kommer att behövas för att se om och hur aminosyran verkligen kan hjälpa mot bakfylla.

Vad är L-Cystein?

L-Cystein är en icke-essentiell aminosyra, vilket innebär att kroppen till viss del kan tillverka den på egen hand. Det sker i levern som omvandlar andra ämnen till L-Cystein.

Cystein finns i bland annat hår och hud, som det hjälper till att bygga upp, men det fungerar också som en antioxidant och skyddar cellerna från fria radikaler.

Dessutom ingår det i matsmältningsenzymer som hjälper till att bryta ner de vi äter för att vi ska kunna ta upp näringen ur maten.

L-Cystein finns som kosttillskott men också naturligt i svavelrika livsmedel. Till exempel finns det i kött, fisk, mjölkprodukter, ägg, havregryn, kål och bönor.

Källa: Bloomberg Foto: TT

LÄS MER:

Hur snabbt förbränns alkohol i kroppen? Här är svaret

Det händer i kroppen när du slutar dricka alkohol

6 tecken på att du borde dra ner på alkoholen

Annons