Testet visar hur alkoholen drastiskt försämrar ditt immunförsvar

en bild på kvinnor som dricker drinkar och en på olika immunceller

Olika uppsättningar av immunceller som är kärnan i vårt immunförsvar. Foto: Vetenskapens värld/SVT.

1:44

Efter reklamen: Goda och hälsosamma shots – 3 nyttiga recept

(1:44)

Slå på ljud

Definitionen för berusningsdrickande, eller en ”fylla”, är för kvinnor fyra standardglas och män fem. I SVT:s Vetenskapens värld testar programledaren hur intaget påverkar immunförsvaret och produktionen av vita blodkroppar, eller immunceller.

Resultatet visar att produktionen av immunceller generellt minskade med 20–30 procent dagen efter en blöt utekväll. Vissa typer av celler så mycket som halverades.

Alkoholkonsumtion gör dig mottagligare för infektioner

Immunsystemet baseras på de vita blodkropparna, eller immuncellerna, som finns överallt i kroppen. Immuncellernas jobb är att bekämpa virus, bakterier, svampar och parasiter som gör oss sjuka. När vi dricker alkohol kan vissa av dessa sorter som skyddar oss så mycket som halveras, visar testet Vetenskapens värld gjort, där programledaren dagen innan druckit en halv flaska prosecco.

diagram som visar olika alkoholens påverkan på flera typer av immunceller

Diagrammet visar alkoholens påverkan på de olika immuncellerna 12 timmar efter intag. TH-17 lymfocyterna har sjunkit med 50 procent. Foto: Vetenskapens värld/SVT.

– Vi kan säga att du i allmänhet löper större risk att drabbas av en infektion, säger Yee Oo, professor i immunologi i programmet.

Exakt hur mycket du påverkas beror dock på din toleransnivå, och som tur är återhämtar sig snart antalet immunceller om de får tid att återhämta sig efter alkoholkonsumtion.

8 tecken på att du dricker för mycket alkohol

Tidigare forskning visar också att alkohol försämrar tarmbarriärer, vilket för att bakterier enklare kan ta sig ut i blodet. Läs mer här.

Kosttillskott – kan de stärka immunförsvaret?

Idag finns en uppsjö receptfria kosttillskott och vitaminer som påstår sig stärka immunförsvaret. Men fungerar de verkligen som de påstår?

– De kan göra marginell nytta men vänta er ingen specifik terapeutisk effekt, säger Michael Heinrich, professor i farmakognosi, i samma program. Han fortsätter:

– Normalt ska det inte behövas, och om man tar en stor dos av ett tillskott så ger det inget extra för hälsan. Det passerar bara genom kroppen och gör ingen nytta.

Förkyld hela tiden? Här är 10 möjliga orsaker

Så bygger du upp ditt immunförsvar – 8 råd

Här är åtta vanliga råd för ett starkt och motståndskraftigt immunförsvar. Läs mer om varje punkt här.

massvis med olika citrusfrukter
  1. Undvik alkohol helt, eller drick måttligt och sällan
  2. Försök att stress ner mellan varven
  3. Ät mer frukt, grönt och baljväxter
  4. Vistas utomhus i solen (måttligt!)
  5. Se till att få tillräckligt med sömn
  6. Tvätta händerna – ofta och noggrant
  7. Motionera och träna regelbundet
  8. Sluta röka!

Källa: SVT, MåBra

Foto: Vetenskapens värld/SVT, Unsplash