SömnMindfulnessOnt i magenMunhälsaVätskebrist

Det händer med din hud när du slutar dricka alkohol

08 jan, 2021 
Effekter på huden när man slutar dricka alkhol
Har du tänkt på hur din hud påverkas efter en festkväll eller efter en period med kanske lite för mycket alkohol? Ett par vita veckor kan göra skillnad på både ut- och insidan!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Så påverkar alkohol din kroppBrand logo
Så påverkar alkohol din kropp

Har du tänkt på hur din hud påverkas om du dricker alkohol? Kanske har du till exempel både känt hur huden i ansiktet hettat efter några glas och fått akne efter en festkväll? Huden är faktiskt ett av de första områdena på kroppen som påverkas av att dricka.

Att dricka alkohol kan ge både torr och fet hy

Alkohol är vätskedrivande så när vi dricker det blir vi alltså mer uttorkade, vilket också påverkar huden. Förutom det så bildas också biprodukter när kroppen bryter ner alkoholen, vilket också kan bland annat torr hud och akne.

Dessutom vidgas våra porer när vi har druckit och huden rodnar, i samband med kroppens process att ta hand om det. Det händer alltså en hel del med vår hy när vi dricker öl, vin och drinkar.

Som om det inte vore nog så visar också studier att regelbunden alkoholkonsumtion bland annat kan ge vitaminbrist och minska kroppens produktion av kollagen – som hjälper till att hålla huden elastisk och återfuktad.

Att dricka alkohol påverkar huden

Slutar vi dricka alkohol stärks huden

Allt det här kan bland annat leda till att vi får slappare hud, få större ”påsar” under ögonen, bli rynkigare, får både torr och fet hy, får rodnader och får akne. Och då har vi inte räknat med de andra produkter vi kan få i oss samtidigt – som sockret som ofta finns i drinkar, som också kan göra att huden åldras i förtid.

Annons

Men det positiva här är att man kan märka skillnad på huden om man slutar dricka alkohol. En del effekter kommer ganska snabbt. Som att din hud blir mer motståndskraftig.

På ett par veckor kan du få mer lyster

– Du kommer att märka att din hudbarriär blir starkare, och din hud kommer att få lite mer lyster och bli mindre inflammerad inom ett par veckor, säger dermatologen Rachel Nazarian till Well & good.

Hon säger också att resultatet kan bli ännu bättre om man istället för den alkohol man kanske vanligtvis brukar dricka satsar på någon dricka som är bra för kroppen. Vatten som ger fukt eller någon dricka med antioxidanter till exempel.

Vill man ändå fortsätta dricka något alkoholhaltigt emellanåt så menar Rachel Nazarian att rött vin kan vara det bästa valet för just huden, då det ändå ger antioxidanter som kan ha positiva effekter på huden. (Tänk gärna varannan vatten, som vanligt.)

Att dricka alkohol påverkar huden

När blir det för mycket alkohol generellt?

Enligt Systembolaget finns det ingenting man kan kalla ofarligt drickande, men det finns något som kallas riskkonsumtion, då drickandet ger högre risk för skadliga fysiska, psykiska och sociala konsekvenser. Samt intensivkonsumtion där man ser på hur mycket man kan dricka vid ett tillfälle utan förhöjd risk.

Konsumtionen anges i standardglas som innebär till exempel: 50 cl folköl, 33 cl starköl, 1 glas vin, 1 litet glas starkvin eller 4 cl sprit.

  • Kvinnors riskkonsumtion: över 9 standardglas per vecka.
  • Kvinnors intensivkonsumtion: mer än 3 standardglas vid ett tillfälle.
  • Mäns riskkonsumtion: över 14 standardglas per vecka.
  • Mäns intensivkonsumtion: mer än 4 standardglas vid ett tillfälle.

Huden däremot påverkas av redan betydligt mindre alkoholintag än så.

LÄS MER:

Ny forskning: Det här kan vara botemedlet mot baksmälla

Därför ska du aldrig tvätta ansiktet i duschen

Expertens 5 bästa tips mot torr vinterhy - och produkterna som hjälper!

Annons