Hur lång tid tar det att få svar på ett coronatest? Detta gäller!

Så länge måste du vänta på svar från ditt coronatest – kommer direkt i mobilen.

Videon kunde inte hittas

Har du feber, torrhosta och tröttare än vanligt? Om dina symtom inte går över efter ett dygn kan du testa dig för covid-19 med hjälp av ett hemmatest. Men har du koll på vad som egentligen gäller vid en testning? Oroa dig inte, vi har samlat svaren på de vanligaste frågorna som kan dyka upp när man ska göra ett coronatest.

Vem kan beställa ett coronatest?

Om du har symtom på covid-19 är det bra om du tar ett hemmatest. Detta för att inte ska riskera att sprida smittan vidare. Du får ta testet även vid lindriga symtom men på grund av den stora efterfrågan ska du inte beställa ett självtest om du inte har coronaliknande symtom. Undantaget är om du ingår i en smittspårning, i dessa fall kan du bli uppmanad att lämna ett prov. Du blir då kontaktad av den som kan ha smittat dig, eller av sjukvården. Ett PCR-prov visar om det finns virus i dina luftvägar och tas när du har hosta, ont i halsen, lukt- och smakbortfall eller något annat symtom som kan stämma med covid-19.

Detta krävs för att kunna beställa ett coronatest:

 • Du måste ha ett svenskt personnummer och e-legitimation för att kunna beställa självtestet.
 • Du kan bara beställa testet till dig själv eller när du är ombud för ett barn som är mellan 6 och 12 år.
 • Barn som har fyllt 13 år beställer testet själv.

Hur beställer man ett coronatest?

Det finns två sätt att ta ett coronatest. Antingen bokar du tid på en mobil provtagningsstation och åker dit med bil, får ett provtagningspaket och tar provet på dig själv när du sitter i bilen. Det andra sättet, som är mer vanligt, är att beställa hem ett provtagningspaket. Du beställer då paketet som levereras hem till dig, provtar dig själv och sedan hämtas provet upp och analyseras.

Så bokar du tid för ett coronatest:

Det finns inga möjligheter att boka hemtest eller tid på en drive-in station annat än via appen Alltid öppet och 1177.se. Du kan förvisso boka tid hos en privat vårdgivare, men då är testet inte kostnadsfritt. Om du har allvarliga symtom, är det viktigt att du kontaktar vården på 1177.

Gör så här:

 1. Börja med att ladda ner appen ”Alltid öppet” till din telefon eller surfplatta från Appstore eller Google Play. Du behöver mobilt BankID för att kunna beställa.
 2. I appen klickar du på ”Provtagning för covid-19”.
 3. Du får nu svara på några frågor och får en kod/beställningsnyckel. Spara koden.

Hur tar man coronatestet?

Just nu finns det två olika sätt att ta ett coronatest. Har du beställt ett hemmatest är det extra viktigt att du läser instruktionen som följer med ditt provtagnings-set.

Två sätt att ta ett coronatest:

 1. Provet tas en bit ner i svalget, med en pinne som är gjord för att fånga virus och bakterier.
 2. Provet tas i näsa, svalg och i saliv som du samlat i en kopp, med en pinne som är gjord för att fånga virus och bakterier.

Hur lång tid tar det innan jag får mitt coronatest?

Hemtestet levereras oftast nästkommande vardag efter att du har beställt, men kan dröja ytterligare ett par dagar om det till exempel är många prover beställda. Du kommer få ett sms samma dag som leverans kommer att ske, i sms:et finns kontaktuppgifter till transportören.

Vad gäller medan jag väntar på svar från coronatestet?

Medan du väntar på svaret från ditt coronatest är det viktigt att du agerar utifrån att du möjligtvis har sjukdomen. Enligt smittskyddslagen klassas covid-19 som en allmänfarlig och samhällsfarlig sjukdom. Du är därför skyldig att följa olika förhållningsregler för att hindra smittspridning.

Medan du väntar på provsvaret ska du:

 • Stanna hemma tills du har fått provsvaret.
 • Inte gå till arbete, skola och motsvarande (förutom distansarbete).
 • Tvätta händerna ofta. Hosta och nysa i armvecket.
 • Inte resa med kollektivtrafik, som till exempel buss eller tåg.

Hur lång tid tar det innan jag får svar på mitt coronatest?

Om du har tagit ett hemtest kommer svaret på sms inom två till tre dagar. Det kan ta längre tid beroende på mängden prover som tas inom vården.

Du får sedan ett nytt sms om att provsvaret finns på 1177. På grund av hög belastning kan det dröja flera dagar innan svaret förs över till 1177. Om du inte får ditt provsvar inom en vecka, logga in på 1177.se och se om provsvaret finns i din inkorg.

Hur många coronatest får jag göra?

Just nu är trycket på att testa sig väldigt högt och vården behöver prioritera dem som är allra sjukast. Men du får göra ett hemtest samt ett drive-in-test utan kostnad under en 30-dagarsperiod. Upplever du lindriga symtom för en andra gång inom en 30-dagarsperiod finns fortfarande möjligheten att testa dig privat, men då får du bekosta testet själv.

När du blivit frisk kan du vänta 14 dagar och sedan ta ett antikroppstest för att se om det var covid-19 du hade.

Källa: 1177 Foto: TT

Läs mer:

Ont i halsen: Hur vet jag om det är corona?

Stefan Löfven: 3 nya besked kring coronavaccinerna

Första vaccinet mot covid-19 godkänt - så påverkar det Sverige