Studie: De 4 vanligaste symtomen på covid-19 och ordningen de dyker upp i

kvinna ligger i säng och tar tempen
5 Ergonomiska övningar under hemmajobbet
Slå på ljud

Vid vanlig säsongsinfluensa brukar det första symtomet i regel vara hosta. Därefter kan man få feber. Men covid-19 är det tvärtom – feber är det första och vanligaste symtomet på att man har blivit smittad. Först därefter kommer hosta, på delad andraplats tillsammans med muskelsmärta.

Forskare menar att det är viktigt att känna till skillnaden mellan symtom, och ordningen de dyker upp i, för att kunna skilja de två sjukdomarna åt och sätta in rätt behandling i tid.

För att kunna förutsäga ordningen som covid-19-symtomen dyker upp i har forskarna analyserat data från drygt 55 000 bekräftade fall av covid-19. Man har sedan jämfört dem med data om symtomen vid influensa.

I den här ordningen kommer symtomen på covid-19

  1. Feber
  2. Hosta och muskelsmärta
  3. Illamående och kräkningar
  4. Diarré

När det gäller säsongsinfluensa kommer hostan först, ofta i sällskap med frossa och ryggont, det vill säga symtom som inte brukar förknippas med covid-19. Även nysningar och nästäppa är ovanligt vid covid-19.

Vid coronasmitta kan man också få symtom som inte brukar förknippas med influensa. Det gäller bland annat lukt- och smakbortfall och hudutslag, till exempel covid-tår.

Man kan få covid och influensa samtidigt

Även om listan är en viktig vägledning när man ställer diagnos, är det viktigt att komma ihåg att listan inte är huggen i sten, påpekar forskarna. Alla covidsmittade får inte alla symtom på listan, och alla får inte heller feber. Dessutom kan det ta mellan två dagar och två veckor innan man utvecklar symtom. Man kan även drabbas av covid-19 och säsongsinfluensa samtidigt, vilket komplicerar det hela ytterligare.

Foto: TT

Läs mer:

Första vaccinet mot covid-19 godkänt - så påverkar det Sverige

Vanlig medicin minskar dödlighet i covid-19

Exklusiv intervju med Agnes Wold – om livet före och efter viruset

Utvald läsning