Ny studie: Skillnad i hur länge kvinnor och män är immuna mot covid-19

provrör corona
7 saker vi vill njuta av efter corona
Slå på ljud

Nivåerna av antikroppar efter en coronainfektion sjunker snabbare hos män än kvinnor. Det visar en studie där man undersökt mängden antikroppar hos 308 sjukhusanställda i Strasbourg. Man mätte dem vid två tillfällen under en halvårs-period.

Resultatet visar att män över 50 med ett BMI på över 25 är den grupp som uppvisar högst nivå av antikroppar efter sjukdomen – men sen sjunker alltså nivåerna snabbt.

– Även om män har högre nivåer i början så faller antikroppsnivåerna hos dem snabbare över tid, medan kvinnor verkar ha mer bibehållna nivåer, säger Samira Fafi-Kremer, chefsvirolog vid Strasbourgs universitetssjukhus, till The Guardian.

Männens antikroppar mot covid-19 sjunker snabbare

Det här innebär att man kan behöva använda olika vaccinationsstrategier mot kvinnor och män.

– Om antikropparnas förmåga försvinner i högre utsträckning hos män än hos kvinnor efter vaccination, då kan det vara så att män behöver ytterligare doser, säger Sabra Klein, expert på kvinnohälsa till The Guardian.

Hur länge är man immun efter covid-19?

Folkhälsomyndigheten har gjort bedömningen att personer som haft covid-19-infektion som bekräftats med ett så kallat PCR-prov har en mycket låg risk att bli sjuka igen i åtminstone sex månader framåt. De skriver på sin hemsida att även om alla som varit sjuka i covid-19 inte utvecklar mätbara nivåer av antikroppar i blodet så har dessa personer troligen utvecklat någon form av immunsvar.

Dock har vi i Sverige sett ett stort antal personer som blivit sjuka i covid-19 igen, bland annat ska en studie göras på 150 av dem.

Foto: TT

LÄS MER:

Uppemot 1500 coronatester har gett felaktigt svar

Här är ordningen som coronasymtomen oftast kommer i

På de här platserna smittas många av corona

Utvald läsning