Stefan Löfven: 3 nya besked kring coronavaccinerna

Vaccin och Stefan Löfven.
7 frågor och svar om coronavaccinet
Slå på ljud

Under gårdagen meddelande statsminister Stefan Löfven och utbildningsminister Anna Ekström på en pressträff att gymnasieskolan ska återgå till distansundervisning resten av året och lite till. Och redan på fredagsmorgonen var det dags för en ny pressträff med statsministern, denna på med vaccin mot coronaviruset på agendan.

Här hade Stefan Löfven tre besked att meddela:

1. Vaccin ska vara gratis för den som vill vaccinera sig mot covid-19.

– Ingen ska behöva avstå tryggheten som ett vaccin ger, sa statsministern under pressträffen.

2. Regeringen har beslutat att avsätta 300 miljoner kronor till regionerna för att hjälpa dem förbereda för en effektiv vaccinering.

3. Sverige har nu ingått ett EU-gemensamt avtal med Moderna om deras vaccin, för att få doser om det godkänns.

Sverige har därmed tecknat avtal med fem olika vaccintillverkare. Samtidigt pågår intensiva förberedelser för en effektiv vaccination i Sverige, säger socialminister Lena Hallengren.

Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA väntas komma med ett första beslut om Pfizer/Biontechs vaccin den 29 december. Har vaccingranskarna frågor kring vaccinet kan beslutet dröja till i januari. Den 12 januari ska även Modernas vaccin tas upp i EMA. Ett godkännande av Astra Zenecas vaccin hoppas komma i slutet av januari.

Pfizers vaccin – bara hälften av doserna kommer ut

Tidigare i veckan blev det klart att Storbritannien godkänt det nya coronavaccinet från Pfizer, men nyligen blev det känt att hälften av läkemedelsföretagets doser måste kaseras. Därmed är det 50 miljoner vaccindoser som blir försenade.

Enligt Pfizer har deras vaccin kunnat uppvisa ett 90-procentigt skydd i studier, vilket är en ovanligt hög siffra i det här sammanhanget. Amerikanske chefen för National Institute of Allergy and Infectious Diseases, Anthony Fauci, har tidigare sagt att om vi får fram ett vaccin med en säkerhet på 60-70 procent ska vi vara glada.

Modernas vaccin tillverkas i Europa och har i studier visat en säkerhet på upp till 95 procent.

De ska prioriteras när vaccinet kommer

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson meddelande under morgonens pressträff att man gjort en ny lista som preciserar vilka som ska prioriteras först när ett coronavaccin väl kommer. Här är det tre grupper som ska sättas först:

  • Personer på särskilda boenden för äldre eller har hemtjänst.
  • Personal på dessa boenden och i äldreomsorgen
  • Nära hushållskontakter, vuxna som lever med riskgrupperna

Dessa beräknas omfatta cirka 600 000 personer i Sverige.

När vaccin för personer i åldrarna 19-69 kan komma igång beror på hur snabbt vi kan få leveranser och när vaccinerna blir godkända.

– Det hänger dels ihop med hur fort man kan vaccinera, men kanske framförallt hur snabbt leveranserna kommer, säger Johan Carlson.

Foto: TT

...

Läs mer:

Första vaccinet mot covid-19 godkänt - så påverkar det Sverige

Biverkningar av coronavaccin: Det gäller för ersättning

Då kan du vaccinera dig mot corona – riskgrupp eller ej

...

Utvald läsning