SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Här är det bästa du kan äta när du har ont i halsen

04 okt, 2021 
bästa maten att äta när man har ont i halsen
Man är sällan sugen på att äta när man har halsont och kanske svårt att svälja. Men här är maten med bra näring som både lindrar, svalkar och som lätt slinker ner.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
5 saker som hjälper vid förkylningBrand logo
5 saker som hjälper vid förkylning

När man har ont i halsen är inte mat alltid det första man tänker på att äta. Dels kan det vara svårt att svälja och dels är det inte säkert att man har så stor aptit överhuvudtaget när man är sjuk.

Men när vi är sjuka behöver vi också näringsrik mat, kanske mer än någonsin eftersom kroppen behöver all hjälp att bekämpa infektionen.

Det finns ingen mat som mirakulöst tar bort det onda, men det finns både livsmedel som kan lindra och som kan ge dig näringen och energin du verkligen behöver.

Maten som lenar och ger mycket näring vid halsont

Vårdguiden rekommenderar till exempel att man dricker te, som kan ha en lenande effekt. Liksom att suga på halstabletter. Eller glass och yoghurt som kan kännas skönt att svälja. Annars kan det vara bra att äta mjuk mat.

Annons

Det allra viktigaste är att dricka ordentligt. Vatten kan också lindra problem med slem en aning samtidigt som det återfuktar. Buljong kan vara ett alternativ till att få i sig näring om man har svårt att svälja och vill ha något varmt som lindrar.

Kycklingsoppa är en klassiker av en anledning

Kycklingsoppa är en klassiker när man är sjuk och behöver få i sig näring. Här får man både i sig vätska och salt som hjälper kroppen behålla saltet. Buljongen lindrar och ger näring. Här hittar du exempel på ett recept med kycklingsoppa.

Yoghurt innehåller probiotika

Yoghurt ger inte bara protein, kolhydrater och bra fetter, det har också probiotika, bakterier som kan vara bra för tarmhälsan och immunförsvaret. Dessutom kan det svalka gott vid halsont.

Smoothie ger mycket näring i några klunkar

Vill man lättare få i sig mycket näring så ska man satsa på en smoothie gjort på grönsaker som till exempel grönkål, selleri och spenat. Bär och frukt ger också bra vitaminer och bra med C-vitamin som stärker immunförsvaret.

Annons

Vill man ha extra kyla som lindrar så kan man använda delvis frysta bär när man mixar smoothie, då får den glassliknande konsistens.

grön smoothie är bra att äta när man har ont i halsen

Ägg innehåller många nyttigheter

Äggröra kan vara lätt att få ner även om man har ont i halsen och ägg innehåller faktiskt många av de ämnen vi behöver få i oss via mat varje dag.

Det finns även många andra, kanske mer otippade, fördelar med att äta ägg.

Gröt ger fibrer och bra näring

Det finns många anledningar att äta havregrynsgröt. Bland annat innehåller det både fibrer och bra näringsämnen som zink och magnesium. Dessutom är det mjukt och lätt att få ner. Toppa den med något gott!

Honung innehåller bra bakterier

Honung av bra kvalitet kan lindra skönt vid halsont då det lenar halsen. Manuka-honung har också visat sig vara effektivt mot olika infektioner på grunda av att den innehåller bra bakterier.

Annons

Ingefära har länge använts som medicinalväxt

Ingefära har många nyttiga ämnen som boostar kroppen och immunförsvaret. Det har länge använts som medicinalväxt och sägs verka antiinflammatoriskt, även om det inte finns tillräckligt med studier som visar på att det faktiskt fungerar.

Prova till exempel att göra ingefära-te eller ingefära-shot.

Mosad potatis innehåller vitaminer

Det är inte bara lent och gott – potatismos med skal innehåller också en hel del vitaminer och antioxidanter. Därför kan det vara ett bra alternativ vid halsont.

Här hittar du olika recept med potatis.

Glass svalkar och lindrar

Kylan i glassen kan ge skön lindring när man har ont. Vill man äta mycket så kan man göra lite nyttigare glass genom att frysa in smoothie till exempel.

Här hittar du olika recept på nyttigare glass och andra svalkande alternativ

Källa: Vårdguiden Foto: TT

Annons