Ingefära: därför är det nyttigt –men då kan det vara farligt

därför är ingefära nyttigt och då kan det vara farligt
5 saker du inte visste om ingefära
Slå på ljud

Varför är ingefära nyttigt?

Ingefära innehåller många olika ämnen som är nyttiga för kroppen. Bland annat innehåller ingefära antioxidanter, vitamin A, C, E och B6, magnesium, järn, koppar och zink.

Vad är ingefära bra för?

Ingefära används till allt möjligt, här kommer några alternativ till att man äter ingefära. Det kan vara bra att veta att även om ingefära använts som medicinalväxt länge så finns det inte studier som visar att det här fungerar.

Ingefära sägs hjälpa vid illamående

Ingefära har länge använts som huskur vid illamående, till exempel vid graviditet. Man har då till exempel tuggat på en rå bit ingefära, druckit ingefärste.

Ingefära för magen och matstmältningen

Ingefära sägs vara bra för matsmältningen och kunna lugna magen. Inte minst minska gasbildning och hjälpa mot diarré.

Ingefära sägs vara bra mot inflammationer

Ingefära har också använts för att behandla inflammationer i kroppen i flera hundra år då den sägs verka anti-inflammatoriskt. Många äter det för att undvika ledproblem och en del för att minska träningsvärk.

Ingefära mot förkylning

Eftersom ingefära bland annat innehåller mycket antioxidanter så används det också för att bygga upp och hålla immunförsvaret i bra form, och på så sätt undvika förkylningar.

Ingefära för blodtrycket

I ingefära finns gingeroler som verkar ge en ökad värmekänsla i kroppen vilket kan påverka blodcirkulationen som ökar. Det kan vara bra mot högt blodtryck. Äter man blodtrycksmediciner så kan ingefära påverka.

ingefära är nyttigt

Kan ingefära vara farligt? Kan man äta för mycket?

Även om man kan äta väldigt mycket ingefära innan det blir för mycket så ska man se upp vid vissa tillfällen.

Gravida och ammande till exempel ska inte äta mer än 1 gram ingefära om dagen, rekommenderar Livsmedelsverket.

Om man äter blodförtunnande ska man prata med sin läkare innan man tar kosttillskott av ingefära, då ingefära kan påverka blodet. Det ska man också göra om man har blödarsjuka eller gallstenssjukdom.

Vad är ingefära? En rotfrukt, en frukt?

Många gissar på att ingefära är en rotfrukt, eller till och med frukt. Men i själva verket är det en ört i form av en rot. Det finns också ingefärablad och ingefärablomma, som växer från roten.

ingefära är nyttigt men det kan vara farligt för vissa

Hur använder man ingefära?

Den kan användas färsk eller torkad som smaksättare åt både maträtter och dryck. Man kan också riva ner den i smoothies, te, toppa filmjölken med den eller dricka ingefärashot.

Hur mycket ingefära ska man äta per dag?

I USA har man dragit en gräns på två gram ingefära per kilo kroppsvikt och dag innan man kan börja närma sig överdosering. Det är alltså en hel del man kan äta, förutsett att man inte tillhör någon av grupperna som ska vara försiktiga med ingefära.

Men det finns idag inga studier som säger hur mycket ingefära man kan äta om dagen. Däremot finns det ett mått på en dos på fyra gram om dagen om man vill använda det i antiinflammatoriskt syfte.

ingefära är en nyttig ört i form av en rot

Hur växer ingefära?

Ingefära har blad och blommor när den växer och kan bli allt ifrån en halvmeter hög till en och en halv meter. Roten ligger inte långt under jorden, utan nära jordytan.

Varifrån kommer ingefära?

Ingefära odlades i Kina redan från 3000 år sedan och har använts som medicinalväxt. Den växte också vilt i Kina och spreds till Asien och Afrika. Idag odlas den främst.

Hur gör man ingefära-te?

Antingen skalar och skivar du några bitar färsk ingefära och häller på varmvatten, om det är smaken du är ute efter. Eller så gör du en mer avancerad variant som bevarar näringsämnena i ingefäran bättre:

Skala och skiva cirka 3 cm ingefära, lägg i en kastrull och häll på 3 dl kallt vatten. Värm tills det är varmt men inte kokar. Ta av och häll upp, pressa i lite citron om du vill och ha i lite honung om du vill.

ingefära shot kan vara nyttigt att dricka

Hur gör man ingefära-shot?

Skala och skiva cirka 250 gram ingefära och lägg i en kastrull. Hälla i kallt vatten och värm upp tills det är varmt men inte kokar. Låt stå under lock i 30 minuter. Sila av och pressa i saften från två citroner. Ha i lite honung om du vill och häll upp i glasflaska, förvara i kylen. Här finns fler recept på ingefärashot.

Foto: TT

Utvald läsning