7 oväntade hälsofördelar med att äta ägg varje dag

Hälsofördelar med ägg

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Äggröra, äggmacka, stekt eller kokt, ja ägg kan verkligen varieras i mängder. Det kanske inte alltid låter så lyxigt eller fint men det är både gott, relativt billigt och nyttigt för kroppen, ett kap om man gillar det helt enkelt.

Att ägg är en bra proteinkälla är något som de flesta vet om, men det är få som har koll på de andra hälsoeffekterna som kan uppstå i kroppen om du äter ägg varje dag. Nedan listar vi sju andra positiva hälsofördelar – som du kanske inte visste om.

7 hälsoeffekter av att äta ägg

1. Förbättrar hjärnhälsan

Förutom proteiner innehåller ägg en hel del viktiga vitaminer och mineraler som är viktiga för cellernas funktion i kroppen. Cellerna bidrar i sin tur till att centrala delar av kroppen som hjärnan, nervsystemet, minnet och ämnesomsättningen bibehåller en normal funktion.

2. Stärker energiproduktionen

Ägg innehåller även de vitaminer och mineraler som behövs för att producera den dagliga energin som behövs i kroppens celler. Inte dåligt, eller hur?

3. Bidrar till ett friskt immunsystem

Nu har vi förstått att ägg innehåller både vitaminer och mineraler men mer specifikt finns det både vitamin A, vitamin B12 och grundämnet selen i ägg, som alla bidrar till att behålla ett friskt immunförsvar.

4. Sänker risken för hjärtsjukdomar

Något annat som återfinns i ägg är kolin som är ett viktigt näringsämne för kroppen. Mer specifikt kan det hjälpa till att bryta ner farliga ämnen i kroppen som är förknippade med olika hjärt- och kärlsjukdomar.

5. Hälsosam graviditet

Andra näringsämnen som återfinns i ägg kan vara viktiga att få i sig under en graviditet. De kan nämligen hjälpa till att förhindra medfödda funktionsnedsättningar så som Spina Bifida, mer känt som ryggmärgsbråck.

6. Främjar god syn

Tidigare har du kanske hört talas om att blåbär ska vara bra för synen, men det finns faktiskt vitaminer i ägg som också kan främja en god syn.

7. Hudfördelar

Det finns många vitaminer, mineraler och andra näringsämnen i ägg som alla bidrar till olika positiva hälsofördelar. Slutligen kan dessa mineraler främja en frisk hud genom att hindra nedbrytning av vissa kroppsvävnader.

Det finns såklart för- och nackdelar med det mesta och som med allt annat ska även ägg förtäras med måtta och i samband med en varierad kost för att ge bästa resultat.

Foto: TT/IBL

Källa: Medical News Today

Läs mer:

5 oväntade fördelar med att äta mer gurka

Här är maten du kan äta för att få ett naturligt glow

9 hälsofördelar med att det blir kallt ute

Dela på: