Ont i halsen? Här är 9 klassiska huskurer mot halsont

Honung och kvinna med halsont.
Slå på ljud

Definitionen av en huskur är ungefär att det är en behandlingsmetod som har gamla anor – men inte har ordinerats av en läkare. Vissa kan ha effekt mot symtomet som behandlas, andra är mer eller mindre skrönor eller myter som fått leva vidare lite för länge.

Men det är ytterst sällan en huskur gör någon skada, och när du ändå ligger hemma och lider med din förkylning eller influensa – ja, då kan du kanske lika gärna testa? Ofta görs huskurer med sådant man redan har hemma.

Här är några klassiska huskurer som åtminstone sägs lindra halsont!

Honung

Honung är en klassisk huskur för mycket! Det sägs ha antiinflammatoriska egenskaper och vissa sorter innehåller nyttiga laktobakterier. Forskning har dessutom visat att honung kan hjälpa mer effektivt mot jobbig hosta än vissa hostmediciner! Honung sägs dessutom ha läkande egenskaper, och kanske är det det därför den gärna används mot halsont. Blanda i lite i ditt te eller i en kopp varm mjölk.

Saltvatten

Att gurgla varmt saltvatten sägs kunna hjälpa mot halsont, genom att lösa upp jobbigt slem och döda bakterier. Gör en egen saltvattenlösning genom att blanda ner en halv tesked salt i ett glas varmt vatten. Upprepa proceduren var tredje timme.

Glass

En tillfällig, men ack så trevlig, lättnad av smärtan i halsen – lite extra populär bland barn! Att glass sägs lindra ont i halsen beror antagligen på kylans domnande effekt. Här är ett recept på hemgjord glass som är en dundermedicin mot halsont!

Te

En varm kopp te kan kännas riktigt skönt för en ond hals. Däremot bör du undvika kaffe, eftersom koffein har en vätskedrivande effekt och du lätt blir uttorkad när du är sjuk. Detsamma gäller med alkohol – vänta med skålandet tills du är frisk!

Vissa påstår att exempelvis kamomillte ska vara extra bra mot halsont, tack vare sina antiinflammatoriska egenskaper och antioxidanter. En studie hävdar till och med att det kan räcka att andas in ångan från kamomillte för att må bättre.

Halstabletter

Det finns mängder av olika halstabletter som sägs lindra halsont, som Strepsils som har en bakteriehämmande och smärtlindrande effekt, eller de starka Fisherman's Friend. De kan ha en lenande effekt mot halsont, men se upp med tabletter som innehåller socker, så att du inte riskerar hål i tänderna istället!

Pepparmint

Apropå halstabletter: Pepparmint sägs kunna lindra smärtan när du har ont i halsen. Det finns både flera halstabletter och förkylningssprejer som innehåller pepparmint, på grund av mentolens upplösande effekt på segt slem. Pepparmint sägs även ha antiinflammatoriska, antibakteriella och antivirala egenskaper – ett supermedel vid förkylning med andra ord!

Bockhornsklöver

En krydda de flesta av oss kanske inte har hemma i kryddskåpet, men som har flera positiva egenskaper. Bockhornsklöver används redan traditionellt mot diabetes typ 2 och även som stimuli för mammor som har svårt att producera mjölk till amning. Forskning visar också att kryddan kan jämna ut blodsockret och förbättra blodfetterna hos personer med diabetes typ 1.

Te på bockhornsklöver är en gammal huskur mot halsont, och sägs vara både smärtlindrande och bakteriedödande.

Lakritsrot

Lakritsrot har länge använts mot halsont, och nyare forskning visar att en dekokt där lakritsrot blandas med vatten och sedan gurglas är effektivt mot smärtan.

Äppelcidervinäger

Vinägern har många användningsområden idag, i allt från städning till att hjälpa mot dålig andedräkt. Och ett vanligt husmorsknep är att direkt när du känner halsontet komma smygandes gurgla lite äppelcidervinäger utspritt med vatten. Syran i vinägern ska nämligen göra att bakterierna inte trivs lika bra i halsen.

Foto: TT Källa: Healthline, Hälsoliv, MåBra