SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

7 ovanliga stressymptom – som du kan motverka med rätt mat

20 nov, 2017 
När du stressar använder du av dina näringsdepåer mer än vanligt, vilket gör att du lättare får näringsbrist. Här är några tecken på att du stressar dig näringsfattig – och maten som kan hjälpa dig tillbaka!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Idag är stress den vanligaste bakomliggande anledningen till sjukskrivningar i Sverige – en oacceptabel siffra som visar att stressen är ett problem på samhällsnivå. När det stora försäkringsbolaget AXA gjorde en undersökning bland 4 000 personer visade det sig att fyra av fem personer är stressade någon gång under vecka – och en av fyra är stressad konstant.

Undersökningen visade också att de vanligaste sätten att hantera stress är att titta på tv, lyssna på musik, läsa en bok, träna, eller dricka alkohol. Att träna är något av det bästa man kan göra mot stressen som helhet – något som också en tredjedel av personerna i undersökningen gjorde. Betydligt bättre för hälsan än alkohol och rökning.

Men den som är under en långvarig stress kan också behöva uppmärksamma en del kroppsliga symptom som vi inte vanligtvis kopplar till stress. Enligt nutritionisten, yogaläraren och författaren till boken ”The De-Stress Effect”, Charlotte Watts, behöver vi också ofta mer näring när vi är stressade.

Annons

– Under långa perioder av stress använder kroppen de flesta näringsämnen snabbare, då hela vårt system jobbar snabbare och hårdare, säger hon till Daily Mail.

Hon berättar vidare att många tecken på näringsbrist i kombination med en långvarig stress kan vara varningstecken på mer långvariga effekter av stressen. Men med rätt mat och näring kan man motverka dessa effekter!

Självklart är det bästa du kan göra att ta tag i stressen och få en mer hållbar livsstil. Men genom att äta bättre under tiden du är stressad kan du må bättre genom att slippa en del av symptomen.

Här listar Charlotte Watts de vanligaste tecknen på att din stress gett dig näringsbrist – och maten du behöver äta mer av för att motverka den.

1. Läppar som spricker

Har du torra, nariga läppar som gärna spricker i mungiporna? Det kan vara ett tecken på B-vitaminbrist, och då särskilt B6. Att din stressade kropp överbrukar B6 beror på att vitaminet används i nervsystemet, för att kroppen ska kunna utvinna energi ut kolhydrater, fett och protein. Så när du behöver extra energi behöver kroppen mer B6. Dessutom behövs B6 för produktionen av viktiga hormoner som dopamin, serotonin och melanin, som styr bland annat humör, motivation och sömn.

Annons

Ät detta för mer B6: Morötter, kyckling, ägg, fisk, kött, spenat, ärtor, solrosfrö, valnötter, avokado, banan, broccoli, fullkorn, kål, majs och potatis.

2. Du gnisslar tänder

Att spänna käkarna eller gnissla tänder på natten är ett typiskt tecken på stress – men också på brist på vitamin B5. B5 benämns ofta som antistressvitaminet, eftersom det hjälper till vid bildandet av binjurhormoner, kolesterol och immunantikroppar, som alla har viktiga roller att spela vid stress. Det här vitaminet behövs dessutom för tillverkandet av acetylkolin – ett ämne som hjälper oss att lugna ner oss efter stressen. Utan acetylkolin har vi svårare att lugna oss själva och det kan leda till de problem vi ofta ser att stressen kan ha på vårt minne.

Ät detta för mer B5: Nötkött, ägg, färska grönsaker, njure, gröna bladgrönsaker, lever, svamp, nötter, fullkornsmjöl av råg.

3. Vita fläckar på naglarna

När vi ser de vita fläckarna på naglarna tänker vi oftast på kalciumbrist – men enligt Charlotte Watts är det egentligen mineralet zink vi behöver mer av. Zink är viktigt för bildandet av enzymer i kroppen, men även för immunförsvaret och för hormonproduktionen.

Annons

Mineralet har en viktig roll att spela i energiproduktionen men också för att kroppen ska kunna läka sig och bilda nya celler. Det är också det mineral som kroppen använder allra mest. De vita fläckarna på naglarna kan ofta visa när stressen varit som värst.

Zink från växtriket är svårare för kroppen att ta upp för att det binder sig vid en fiber, därför kan vegetarianer behöva äta zinktillskott.

Ät detta för mer zink: Fisk, kött, solrosfrö, pumpafrö, pinjenötter, nötter, ostron och andra skaldjur, rågmjöl och ost.

4. Förstoppning och diarré om vartannat

Om dina tarmrörelser är allt annat än förutsägbara kan det vara ett tecken på att du behöver mer magnesium. Magnesium är en jätteviktig mineral när det kommer till att lugn ner muskler och hjärna efter stress.

Magnesiumbrist bidrar till många vanliga stressymptom som ångest, irritation, insomni, depression och muskelvärk. Men då magnesium även är viktigt för att muskler i mage och tarm ska funka kan brist leda till att tarmen blir svårare att styra, vilket visar sig genom antingen förstoppning eller diarré. Ofta variera de två när kroppen försöker hitta tillbaka till det normala.

Annons

Ät detta för mer magnesium: Bovete, sojabönor, mörkgröna grönsaker, morötter, ärtor, sötpotatis, solrosfrö och sesamfrö, linser, avokado, blomkål fisk och kött.

5. Blödande tandkött

Får du blåmärken lättare än vanligt eller blöder tandköttet när du borstar tänderna? Det kan vara ett tecken på att din kropp använt allt vitamin C. Vitminer är viktigt för att producera antistresshormon, protein som behövs till immunsystemet och för tillverkandet av collagen som behövs till alla kroppens vävnader.

Andra tecken på C-vitaminbrist är att du är mottagligare för virus/infektioner och att det tar längre tid att tillfriskna.

Ät detta för med vitamin C: Bär, citrusfrukter, gröna grönsaker, sparris, avokado, broccoli, brysselkål, melon, kål, mango, lök, papaya, ärtor, ananas, rädisor, spenat, tomat och vattenkrasse.

6. Hårda finnar på armar och ben

Får du som hårda små knottror på baksidan av överarmar och ben? Då är det troligtvis mer vitamin E du behöver.

Annons

E-vitamin är en antioxidant som skyddar de mer fettrika delarna av kroppen och är viktig för fertiliteten. Låga halter av vitaminet i kombination med låga nivåer av omega-oljor kan leda till bildandet av små hårda finnar på armar och ben vilket är ett tecken på onormal hudtillväxt där för mycket att hudens keratin byggs upp – så kallad follikulär keratos.

Vitamin E är även viktigt för blodcirkulation, koagulering, ärrbildning, blodtryck och spermaproduktion.

Ät detta för mer Vitamin E: Kallpressade, vegetabiliska oljor, mörkgröna bladgrönsaker, nötter, frön, fullkorn, ägg, kelp, havre, inälvsmat, sojabönor, sötpotatis och vattenkrasse.

7. Återkommande hals- och luftvägsinfektioner

Vitamin A är viktigt för mörkerseendet samt för att kroppen ska kunna skydda den yttre huden samt slemhinnor från infektioner. När du får brist på vitaminet kan det leda till att du oftare får infektioner i halsen och i luftvägarna. För att kroppen ska kunna tillgodogöra sig vitamin A krävs det dessutom att du har tillräckligt med zink, då mineralet mobiliserar och släpper vitaminet i kroppen.

Annons

Ät detta för mer vitamin A: Lever, fiskleverolja, samt gröna, röda, gula och orangea frukter och grönsaker – särskilt aprikoser, sparris, broccoli, melon, morötter, papaya, persikor, pumpa, paprika, spenat, vattenkrasse och squash.

De senaste fem åren har antalet stressrelaterade sjukskrivningar i Sverige mer än tredubblats. Så här kan det inte fortsätta! Därför har MåBra startat kampanjen Den Dolda Stressen. Här kan du läsa om nyheter och forskning kring stress, få tips och råd för att stressa ner samt läsa inspirerande livsöden om kvinnor som tagit sig tillbaka från utbrändhet.

Vänd trenden på mabra.com/stress!

Läs mer:

Hur mår du? Ta tempen på din stress här!

10 lite ovanliga tecken på att du är stressad

Varningslistan: 15 vanliga kroppsbesvär vid stress

Annons