6 saker du faktiskt gör BÄTTRE på fastande mage

Att vara hungrig är något vi har lärt oss att undvika. Du får sämre koncentrationsförmåga, och du blir betydligt snabbare full (och mer bakis) om du inte ätit något innan du tar helgens glas vin.

Men det finns faktiskt några saker som vi gör bättre om vi inte har ätit innan. Här är 6 exempel.

Läs också: Skillnaden mellan psykisk och fysisk hunger

 

Träning

De flesta av oss känner nog att det är jobbigt att träna direkt efter maten, mest av bekvämlighetsskäl då magen är full och ogärna kläms i situps eller squats.

Enligt en studie från Northumbria University bränner dessutom personer som tränar innan de äter mer fett än de som tränar efter måltiden.

Men självfallet beror det på vad ditt mål med träningen är. Är din träning väldigt prestationsinriktad är det viktigt att du ha energi i kroppen för att orka pressa din kropp till max. Men kanske räcker det med ett energirikt mellanmål?

Läs också:  Träna före eller efter frukost – vad är bäst?

 

Lärande

En studie som gjordes vid Yale School of Medicine 2006 visade att vi kan lära oss mer när vi är hungriga. Det är hormonet som produceras när magen är tom som stimulerar hjärnfunktioner som inlärning och minne.

”En praktisk rekommendation kunde vara att barn har fördel av att inte äta en alltför stor frukost, då har de större chans att få ut så mycket som möjligt under skolans första timmar”, förklarar studiens huvudförfattare Dr. Tamas L. Horvath i ett pressmeddelande.

Läs också: 6 sorters hunger – vilken känner du egentligen?

 

Sex

Att vara proppmätt är en dålig utgångspunkt för att få till det i sängen. Inte bara känner man sig osexig och osugen på något som helst tryck över magen – mannens prestation försämras också. Detta beror på att matsmältningen kräver både energi och blod – något som mannen behöver gott om för att få erektion.

Dessutom blir erektionen både större och mer långvarig med lite extra blod tillgängligt.

Läs också: Forskning visar: Sex är bra för kvinnohjärtat

 

 

Spel

Vi försöker inte uppmuntra till spelande, men en nederländsk studie visar faktiskt att OM du ska spela så bör du göra det på fastande mage. Det beror på att hunger också kan kopplas till förmågan att fatta vågade beslut.

I studien kunde man se att personer som var hungriga eller hade stor aptit i större utsträckning tog våghalsiga beslut än de som var mätta och belåtna. Samtidigt uppskattade de framtida stora vinster mer än de mätta.

Däremot tog hungriga spelare inte större risker för att få vad de ville ha. Studiens författare skriver: ”För första gången kan vi se att ‘trängande behov’ faktiskt gör oss bättre på att fatta beslut i vissa situationer”.

Läs också: Studie: Frukosten kan påverka hur du fattar beslut

 

Ta vissa läkemedel

Ibland kan mat göra att kroppen inte tar upp lika mycket av de mediciner du äter. Det gäller exempelvis tuberkulosmedicin och Viagra. Och vissa livsmedel är riktigt farligt att blanda med mediciner. Som grapefrukt som kan öka mängden medicin i blodet till farliga nivåer.

Därför får du ibland rådet från din läkare eller farmaceut att äta medicinen minst en timme innan en måltid eller två timmar efter – nu vet du varför.

Läs också: Mat och mediciner du ALDRIG ska kombinera

 

Sömn

Att äta en stor måltid nära inpå läggdags är en dålig idé. Experter menar att det bästa är att bara vara nöjd, på gränsen till sugen, när man lägger sig.

När vi sover sjunker ämnesomsättningen och vår energiförbrukning, och det är större risk att maten i magen omvandlas till fett istället för att används som bränsle.

För mycket mat i magen när du sover kan dessutom orsaka matsmältningsproblem.

Källa: Medical Daily  Foto: IBL

Så slipper du hacka grönsaker – någonsin igen!

Det supersmarta köksverktyget multihackaren löser alla problem du har med att hacka och skära frukt och grönsaker!

Läs mer om den smarta köksprylen här och få ett fint erbjudande på en egen!

 

Utvald läsning