Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckTäta bröstHudcancerKlimakteriet

Mat och mediciner du inte ska kombinera

29 okt, 2017 
Thowe Wagner Larsson
Mediciner och mat.
Här är maten och medicinerna du INTE ska kombinera!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Vi är många som tar mediciner för att må bättre och hålla oss friska. Men om vi kombinerar mediciner med fel matvaror kan det istället bli motsatt effekt och rent ut sagt vara farligt, skriver Newsner som var först med att skriva om detta.

I vissa fall uteblir bara läkemedlets effekt om du kombinerar det med speciella matvaror och i vissa fall märks det knappt av. Resultaten skiftar beroende på hur stora mängderna är. Känt är i alla fall att maten påverkar våra mediciner och det kan vara bra att hålla koll på vad man stoppar i sig för att inte riskera något.

6 läkemedel och matvaror du bör vara aktsam med att kombinera:

1. Potensmedel och grapefrukt

Grapefrukt innehåller ett ämne som hindrar läkemedlet från att brytas ned. Det i sin tur kan leda till kärlkramp och i värsta fall till hjärtinfarkt, skriver Aftonbladet.

Speciellt du som ligger i riskzonen för hjärt- och kärlsjukdom bör se upp med att blanda detta.

Annons
mat-1

2. Blodförtunnande medicin och spenat

K-vitamin är bra för dig och finns i bland annat spenat, jordgubbar, broccoli, brysselkål, avokado och morötter. Trots att K-vitamin är hälsosamt kan vitaminet påverka och motverka den blodförtunnade effekten i medicinen, skriver Vårdguiden. Det bästa är att prata med din läkare och berätta hur din kost ser ut så att hen kan ta med detta i beräkningen när hen ger dig rätt dosering av Waran.

mat-2

3. P-piller och vissa kosttillskott som johannesört

Vissa kosttillskott, som johannesört, kan försämra effekten av p-piller. Johannesört används som naturläkemedel för lindrig ångest och oro men äter du p-piller bör du avstå. Effekten kan nämligen kvarstå i åtminstone två veckor efter avslutad behandling med johannesört, skriver Läkemedelsverket.

Annons
mat-3

4. Tetracyklin Meda och mejeriprodukter

Vissa lunginflammationer, bihåleinflammationer och underlivsinfektioner behandlas av det bakteriehämmande läkemedlet Tetracyklin Meda. Men undvik att dricka mjölk, äta ost eller njuta av glass strax innan och efter intaget av läkemedlet. Det kalcium som finns i bland annat mjölk och ost hindrar nämligen kroppen från att ta upp det verksamma ämnet i medicinen, skriver Vårdguiden.

mat-5

5. Beta-blockerare och lakrits

Beta-blockerare används främst mot högt blodtryck. För människor som har benägenhet för högt blodtryck bör man se upp med att äta lakrits och salmiak. I vissa studier har nämligen lakrits bevisats höja blodtrycket. Det är dock från person till person och om du är känslig kan du testa att leva lakritsfritt i två veckor, skriver Salgrenska sjukhuset.

Annons
mat-7

6. Blodtrycksmedicin och bananer

mat-8

Blodtrycksmedicin hjälper till att öka mängden kalium i kroppen. Även om kalium är bra för dig kan en för stor mängd av det orsaka hjärtkomplikationer, inklusive oregelbunden hjärtrytm och hjärtklappning. Banan, apelsin och potatis innehåller alla stora mängder kalium och bör således intas med moderation om du äter blodtrycksmedicin.

Annons

Naturmedicinerna som fungerar – se hela listan

naturmedel

Läs också: Naturmedicinerna som fungerar – se hela listan

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons