Skillnaden mellan psykisk och fysisk hunger

Att äta framför tv:n kan göra det svårt att hålla koll på mättnadskänslorna.

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Är det din mage eller din hjärna som vill äta? Psykiska känslostormar, som stress, lycka eller nedstämdhet, kan lura din kropp att vilja äta.

Att lära sig tyda skillnaderna mellan stress- och tröstframkallad hunger och känslan av en tom mage är viktigt för alla som vill hålla hälsa och vikt i schack.

Fysisk hunger – när kroppen behöver mat på riktigt

När kroppen behöver mer energi signalerar den detta på olika sätt. Blodsocker- och hormonnivåerna förändras för att se till att ny energi fylls på. De vanligaste är hungerskänslor i form av sug i magen, trötthet och koncentrationssvårigheter. Ju längre tid som passerar desto mer sugen på snabb energi blir du.

Psykisk hunger – när känslorna spelar magen ett spratt

Stress, nedstämdhet, tristess – och faktiskt också glädje! Det finns många tillfällen då starka känslor tar kommando över både humör och aptit. Skillnaden är att magen kan vara mätt och nöjd, men det starka suget ger kroppen samma reaktioner och du söker föda som ett automatisk svar.

Så skiljer du dem åt

Ett klassiskt knep är att sätta hungerskänslan på en skala, där 1 motvarar ”extremt hungrig” och 10 ”så mätt att jag mår illa”. Ät alltid när du befinner dig på 3-4 på skalan, är du nere på 2 eller 1 har det gått alldeles för långt.

Sluta sedan äta när du nått 5-6 på samma skala, då hinner nämligen mage och hjärna kommunicera mättnadsgraden med varandra. En process som i sig tar 20 minuter.

Se också till att äta i lugn och ro. TV, musik och datorer distraherar dig och gör det svårare att känna när magen fått nog.

Ett annat tips är att dricka vatten innan maten. Sötsug kan ofta vara törst och försvinna efter ett glas vatten eller två.

Källa: Fitsugar.com
Foto: Thinkstock

Redaktionens tips
Dela på: