SömnMindfulnessOnt i magenMunhälsaVätskebrist

Forskning visar: Sex är bra för kvinnohjärtat

18 nov, 2016 
Forskare har hittat ett hälsosamband mellan sex och kvinnors hjärtan som borde få oss alla att hoppa i säng direkt!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Kvinnohjärtat vill ha mycket sex! Ett aktivt och tillfredsställande sexliv långt upp i åren är en riktig friskfaktor, framför allt för kvinnor.

Medelålders kvinnor som uppger att de är mycket nöjda med sitt sexliv löper 47 procent lägre risk att få högt blodtryck. Det kan förebygga såväl hjärtproblem som stroke, visar ny forskning.

Troligen höjer ett riktigt bra sexliv halten av de hormoner som är bra för hjärthälsan.

 

Andra saker sex är bra för:

1. Du blir mindre stressad

Personer som har sex minst en gång varannan vecka är bättre på att hantera stress, påfrestningar och tala inför publik. Detta beror på att kroppen under sexakten utsöndrar positiva hormoner som endorfiner och oxytocin, vilka ger högre smärttröskel och större känsla av tillfredsställelse.

2. Du blir mer sällan sjuk

Mindre sex ger minskad exponering för bakterier. Även om detta låter bra bidrar det till att ditt immunförsvar försämras. Att ha samlag en till två gånger i veckan gör att ditt skydd mot infektioner ökar med hela 30 procent, enligt amerikansk forskning. Studier vittnar också om att regelbunden utlösning för män minskar riskerna för prostatacancer med 20 procent.

Annons

3. Du blir mindre irriterad

Får du inte tillräckligt mycket kroppskontakt kan du bli nervös och irriterad. När kroppar rör vid varandra produceras en kaskad av goda hormoner som tränger undan kortisol och adrenalin som skapar obehag, stress och utmattning. Även ditt självförtroende och din självbild kan sjunka om du inte bekräftas genom beröring.

Läs mer: Enligt männen: 10 vanliga fel kvinnor gör i sängen

4. Du blir mindre deppig

Kvinnor som slutar ha sex är mer benägna att känna sig nedstämda och deprimerade. En bidragande orsak är att utsöndringen av hormonerna melatonin, serotonin och oxytocin uteblir. Ett annat skäl, enligt forskarna, är att vissa föreningar i mannens sperma har humörhöjande effekter på kvinnor.

Studier visar: Så mycket sex behövs i ett förhållande

Så ofta borde ni ha sex

Läs mer: Så mycket sex behöver förhållandet

 

 

Annons