Trött hela tiden – har jag ett onormalt stort sömnbehov?
Fråga: Jag är ofta trött. Man kan säga att sova är en av mina favoritsysslor, finns det utrymme tar jag gärna en tupplur eller passar på att sova länge på morgonen/förmiddagen. Så länge jag kan minnas har jag haft ett större sömnbehov än de flesta andra av mina vänner.
Svårast av allt är att komma upp på morgonen, det tar timmar innan jag ”känner mig som en människa” och varje morgon är en kamp, det krävs verkligen en kraftansträngning för mig att få upp mig själv ur sängen. Detta har inget att göra med hur länge jag sovit, jag kan ha sovit 12 timmar och är lika trött som om jag sovit sex timmar.
Har jag inget planerat en dag så har jag inga problem med att ligga kvar länge i sängen, ibland en hel dag, och slumra till och från – utan att jag för den skull har problem att somna på kvällen. Ibland planerar jag in heldagar som jag ser fram emot – för jag vet att jag ska få slappa och slumra utan dåligt samvete. Kan det vara så att jag har en mycket större sömnbehov än folk generellt? Min förra man sade alltid att man inte kan ha ett sådant stort sömnbehov som jag har. Vad säger du som läkare om detta? Och bör jag göra något åt min trötthet? /Tröttmössan
Läkaren Hanna Brännlund svarar: "Din sömnkvalitet kanske är dålig"
Sömnbehovet hos vuxna varierar och brukar normalt vara mellan sex och nio timmar per dygn. I genomsnitt är sömnbehovet för vuxna sju timmar per dygn. Spädbarn och tonåringar behöver mer sömn medan sömnbehovet minskar med stigande ålder och vid 60 års ålder är genomsnittet sex timmars sömn per dygn.
Hanna Brännlund
- Hanna Brännlund är legitimerad läkare och en av de experter som regelbundet svarar på medicinska frågor från MåBra:s läsare.
- Hanna är specialist i allmänmedicin och arbetar på en vårdcentral i Sundsvall.
Så länge man känner sig pigg och utsövd när man vaknar så har man sovit tillräckligt. Du skriver dock att du ofta är trött och har svårt att komma upp på morgonen vilket jag tolkar som att du inte känner dig utsövd efter nattsömnen. Då tänker jag att din sömnkvalitet kanske är dålig och att du inte får den djupsömn som du behöver. Sömnen är uppdelad i olika sömnfaser. I insomningsfasen är sömnen väldigt ytlig och vi är lättväckta. Sedan kommer bassömnen/normalsömnen. I djupsömnen får kroppen och hjärnan sin återhämtning och uppbyggnad. Musklerna slappnar av och vi blir mer svårväckta. Den fjärde fasen är drömsömnen som även kallas REM-sömn.
När vi inte får tillräckligt med sömn så fungerar vi sämre och får svårare att orka med dagarna. Immunförsvaret försämras och vi drabbas lättare av infektioner. Vid långvarig sömnstörning ökar risken för hjärt-kärlsjukdomar, diabetes typ 2, depression och utmattningssyndrom.
Utifrån dina besvär med uttalad trötthet och att du inte känner sig utvilad efter sömn så tycker jag att du ska söka din vårdcentral för hjälp och utredning. Långvarig trötthet är en vanlig sökorsak inom primärvården och kan vara ett symtom på en mängd olika kroppsliga och psykiska åkommor. Orsakerna till trötthet och dålig sömnkvalitet kan vara många, bland annat dålig syresättning på grund av lungsjukdom eller sömnapné. Även depression, långvarig stress och utmattningssyndrom kan ibland vara förklaringen.
Vill du också ställa en fråga?
Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din frågan till.
MåBra:s experter:
- Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
- Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
- Christina Lundell, legitimerad läkare som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
- Michael Seipel, legitimerad läkare med lång erfarenhet, bland annat specialiserad på smärtproblematik.
- Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
- Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning.
- Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
- Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
- Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.
Vill du läsa mer? Här hittar du alla läsarfrågor och svar från våra experter.
Foto: TT/Shutterstock