SömnMindfulnessOnt i magenMunhälsaVätskebrist

Sexlust under klimakteriet – så hittar du gnistan och glidet igen

16 mar, 2023 
Emelie Isacsson
Helena Cewers och en glad kvinna som håller en man på kinden
En förändrad kropp, torra slemhinnor och minskad sexlust. Klimakteriet kan påverka samlivet på flera sätt.
– Men det betyder inte att du behöver ha ett dåligt sexliv. Jag brukar se det som en ny sexuell debut, säger sexologen Helena Cewers.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Experten slår hål på 4 myter om klimakterietBrand logo
Experten slår hål på 4 myter om klimakteriet

Nej, sexlivet i och efter klimakteriet blir kanske aldrig vad det en gång var – men det finns sätt att hitta både gnistan och glidet igen. Enligt Helena Cewers, legitimerad barnmorska och auktoriserad klinisk sexolog, gäller det att ”gympa lustcentrat”.

– Och det gör man inte genom att gå på gym, även om det kan göra att man mår lite bättre i sig själv, utan det handlar om att ställa sig frågorna: Vad gör mig sensuell? Vad tycker jag om sexuellt? Och om sexualiteten har ändrats – hur kan jag få nya infallsvinklar? Man måste kanske hitta nya sätt att ha sex på.

Men det är också en god idé är att fråga både sig själv och sin partner om vad sex egentligen är. Medan penetrerande sex är viktigt för vissa, kan andra vara nöjda med närhet, mys och kyssar.

Annons

– Sexualiteten är ju inte bara själva underlivet. Sexualiteten är ju hela känslan som jag själv har eller som jag har tillsammans med min partner, säger Helena Cewers.

Torra slemhinnor och svårt att få orgasm

Kvinnans sexlust i klimakteriet påverkas främst av sviktande hormoner, vilket kan leda till torra slemhinnor i underlivet, sprickbildning och minskad lubrikation.

– Det finns ingen kvinna på jorden som har lust med sex när det gör ont. Dessutom minskar blodflödet till klitoris och det kan ta längre tid att få orgasm. Allt detta kan göra att samlaget blir ganska tråkigt – och vad gör det med lusten?

– Och tjatsex, ska man komma ihåg, är också ett effektivt sätt att ta död på lusten!

Så förändras sexlusten - ålder för ålderBrand logo
Så förändras sexlusten - ålder för ålder

För torra slemhinnor i underlivet brukar lokalt östrogen, i form av kräm, vaginaltablett eller vagitorium, vara effektivt. Det kan även hjälpa vid urinvägsinfektion och irritation i urinröret, vilket är vanligt i övergångsåldern. Det finns också en vaginalring som man för upp i slidan och byter ut var tredje månad. Även kvinnor som får hormonbehandling med östrogen kan behöva tillägg med lokalt östrogen.

Annons

Sök hjälp för att kicka i gång lusten

Många kvinnor som använder lokal behandling slutar efter ett tag eftersom de tycker att underlivet känns bättre, men det gäller att hålla i, berättar Helena Cewers.

– Det är exakt samma sak som att sluta vattna sin krukväxt, den torkar ut och skrumpnar ihop. Nej, du måste fortsätta vattna den två gånger i veckan livet ut.

Sexologens tips för att hitta lusten

  • Se sexlivet i klimakteriet som en ny sexuell debut. Sexlivet kanske inte ser ut som förut – men det kan bli bra ändå.
  • Sök hjälp! Ta med dig partnern på ett samtal hos sexologen. Han kan behöva få förklarat vad som händer i kvinnan under klimakteriet. Sexologen kan också coacha genom sensualitetsövningar.
  • Gympa lustcentrat! Fundera på vad som gör dig sensuell och sexuell.
  • Behandla torra slemhinnor med lokalt östrogen. Om du har eller har haft bröstcancer – rådgör med din läkare före behandling.
  • Det finns många sexhjälpmedel att ta till. En tryckluftsvibrator kan träna upp orgasmen och göra sexlivet roligare.

Lever man i en relation är det vanligt att hamna i otakt med sin partner – att den ena känner mer lust än den andra – vilket kan leda till en låsning. Kanske slutar man ta i varandra för att inte väcka den björn som sover. Helena Cewers tipsar om att ta med partnern till ett samtal hos exempelvis en sexolog.

Annons

– Man ska inte lägga ner sexualiteten. Lust föder lust. Men man kan behöva hjälp utifrån för att komma i gång med lusten och sexlivet efter den nya sexuella debuten.

"Ingen skam i att använda hjälpmedel"

Att vara nära, beröra, smeka och massera varandra – att ha sex fast med underkläder på – kan vara en bra start för par som har kommit i otakt sexuellt att komma i balans igen. Det kallas för sensualitetsträning.

– Men då behöver man ofta lite hjälp. Det är ungefär som när man ska börja gå på gym efter nyår. Man har en intensiv månad och lägger sedan av. Det kan krävas lite coachning.

Vill man ha penetrerande sex så är glidmedel en bra idé, och har man som kvinna problem att få orgasm finns det sexhjälpmedel att ta till. Helena Cewers tipsar om att använda en tryckluftsvibrator.

– Den ger klitoris stimulering genom en liten sugeffekt. Många kvinnor tycker att de har blivit oerhört hjälpta av den. Man kan använda den själv eller tillsammans med partnern och träna upp orgasmen igen. Det ska inte finnas någon skam i att använda hjälpmedel.

Foto: TT/Shutterstock, privat

Annons