8 livsmedel som hjälper kroppen att bränna fett

Försöker du äta hälsosamt och hålla en sund vikt? Då ska du satsa på att få i dig mer av de här hälsosamma livsmedlen, som minskar hungern och ger fettförbränningen en extra skjuts. Kolla gärna in vår stora receptdatabas för läckra recepttips!

Blåbär

De är rika på vitaminer, mättande fibrer och antioxidanter, men snåla på kalorier och kolhydrater. Dessutom innehåller blåbär katekin, ett ämne som stimulerar fettförbränningen – framför allt i fettet runt magen.

Läs mer: Blåbärsfrossa – våra bästa recept med blåbär

Keso

Naturell keso – gärna med bär och lite nötter eller frön – är ett perfekt mellanmål som innehåller mättande protein men lite kalorier, fett och kolhydrater. Genom att grunda med ett matigt mellanmål minskar du risken att falla för onyttiga frestelser under eftermiddagen. Dessutom är keso rikt på kalcium, som i studier visat sig sänka pH-värdet i tunntarmen, vilket hämmar upptagningen av fett.

Läs mer: Lugn mage och smalare midja med nya pH-metoden

Avokado

Avokado innehåller nyttigt, fleromättat fett som är bra för hjärtat. En ny studie publicerad i Journal of Nutrition visar också att personer som äter en halv avokado vid lunchen känner sig mättare och äter mindre resten av dagen. Använd gärna mosad avokado som ett alternativ till smör på mackan!

Läs mer: Gott och nyttigt med avokado – 10 recept!

Havregryn

Med ett lågt GI-värde som ger en minimal blodsockerhöjning är havregryn perfekt mat för den som vill hålla vikten. Fibrerna håller dig mätt länge och ger viktminskningen en skjuts. Havregrynsgröt är perfekt mat för dig som vill komma i form, men du kan även mixa havre i smoothies eller använda havregryn i en osötad müsli till fil eller yoghurt.

Läs mer: Så mycket kostfibrer ska du äta för att gå ner i vikt

Grönsakssoppa

En buljongbaserad grönsakssoppa mättar bra på få kalorier och ger kroppen en massa nyttiga vitaminer och antioxidanter. Studier har visat att en liten skål med kalorisnål soppa innan maten gör att du äter i genomsnitt 20 procent färre kalorier under måltiden. Såväl värmen som vätskevolymen och kostfibrerna i grönsakssoppan hjälper till att öka mättnadskänslan. Gör helst egen soppa, så har du koll på innehållet och slipper en massa tillsatser.

Läs mer: Ner i vikt med höstens härliga soppor – 50 smala recept

Kanel

Krydda frukosten och mellanmålen med kanel för att ge god smak och sötma – helt utan socker. Strö den till exempel över gröten, yoghurten och keson. Kanel sänker blodsockret och hämmar därmed insulinutsöndringen, vilket innebär att kroppen lagrar mindre fett.

Läs mer: Frisk och slank – med rätt kryddor

Vit fisk

Vita fisksorter – såsom torsk, gös, sjötunga, hoki, kolja, sej och hälleflundra – är utmärkt smalmat som mättar bra på få kalorier. Fisk är rikt på såväl protein som andra näringsämnen, samtidigt som det är fettsnålt och lätt att variera i olika rätter. Testa till exempel följande MåBra-recept: Citrontorsk, Ostgratinerad hoki, Saffransdoftande fisk- och skaldjurssoppa och Halstrad hälleflundra med squashfräs.

Läs mer: Smal och frisk – 10 anledningar att äta fisk

Grönt te

Studie efter studie visar att grönt te kan öka fettförbränningen – dessutom kan te hjälpa till att minska sötsuget. En ny forskningsrapport pekar även på att grönt te kan hjälpa till att hämma kroppens upptag av stärkelse ur maten. En kopp te är med andra ord ett perfekt sätt att avsluta en måltid.

Läs mer: Grönt te minskar risken för övervikt och diabetes typ-2

Läs mer:

Superenkla kost-knepet som hjälper dig att gå ner i vikt

Så länge behöver du fasta för att få effekt på vikt och hälsa

10 sätt att gå ner vikt – utan att gå på diet

Utvald läsning