Kryddorna som kan förlänga livet & göra dig smalare

Kryddorna som förlänger livet! De som äter starkt kryddad mat varje dag minskar sin risk att dö i förtid av hjärtsjukdomar, cancer och åkommor som berör andningsorganen. Det kom forskare från Oxford University, Harvard School of Public Health och Chinese Academy of Medical Health fram till efter att ha sammanställt uppgifter om nästan en halv miljon kineser som var mellan 30 och 79 år gamla. Forskarna hade följt dem under sju år och låtit dem besvara frågor om sina hälso- och kostvanor. Under den perioden hann drygt 20 000 av dem avlida.

Det visade sig att de av testpersonerna som åt minst en starkt kryddad måltid var eller varannan dag löpte 14 procent lägre risk att dö i förtid än de som åt het mat mindre än en gång i veckan. Och framförallt minskade risken att dö av cancer, hjärtsjukdomar och andningsproblem.

Läs mer: Boosta hälsa och vikt – med het chili

Forskarna misstänker att anledningen till att de höll sig friskare var för att de fick i sig capsaicin – ett ämne som finns i chilipeppar. Det fungerar nämligen som en antioxidant och skyddar oss mot inflammation, övervikt och cancer.

AV: Elin Lenander

BILD: Thinkstock

LÄS MER:

Ny forskning: Ämnet som får kroppen att bränna fett snabbare!

Ett nytt sätt att äta dig smal? Genom att få i dig capsaicin kan du öka kroppens förmåga att bränna fett, visar ny amerikansk forskning.

Läs mer: Ämnet som får kroppen att bränna fett snabbare!

Forskare: Här är kryddan som kan bota förkylningsvirus

Den populära kryddan – som förmodligen redan finns i ditt skafferi – kan motverka virusinfektioner i kroppen, enligt en ny studie.

Lär mer: Här är kryddan som kan bota förkylningsvirus

Här är kryddan som får dig att gå ner i vikt

Här är kryddan som gör dig smalare. Och dessutom har vi samlat några goda och nyttiga recept där den finns på ingredienslistan!

Läs mer: Här är kryddan som får dig att gå ner i vikt

Drycken som minskar risken för diabetes och övervikt!

Ny forskning visar att den billiga drycken som du hittar i vanliga mataffärer och på kaféer både hjälper dig att gå ner i vikt och minskar din risk för diabetes…

Läs mer: Drycken som minskar risken för diabetes och övervikt!

Så skyddar fysisk träning dig mot cancer

Om du vill du minska risken för cancer så ska du börja träna i tid…

Läs mer: Så skyddar fysisk träning dig mot cancer

Matcha – hälsodrycken ALLA pratar om!

Matcha-te, matcha-glass, matcha-kakor och matcha-latte… Vad är det för grönt mirakelpulver som alla pratar om just nu? MåBra gör en djupdykning i hälsoskafferiet och berättar mer!

Läs mer: Matcha – hälsodrycken ALLA pratar om!

Utvald läsning