Fråga läkarenSköldkörtelnSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTäta bröstTBE

Drycken som minskar risken för diabetes och övervikt!

04 aug, 2015 
Grönt te kan ge skydd mot bröstcancer, visar forskning.
Ny forskning visar att den billiga drycken som du hittar i vanliga mataffärer och på kaféer både hjälper dig att gå ner i vikt och minskar din risk för diabetes...
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

5 tidiga tecken på diabetesBrand logo
5 tidiga tecken på diabetes

Grönt te innehåller ämnen som minskar upptaget av stärkelse från maten vi äter. Det gör att det blir lättare för oss att hålla vikten och undvika diabetes, enligt en studie från Poznan University i Polen.

Forskarna kom fram till resultaten efter att de låtit 28 testpersoner äta en tallrik corn flakes efter 12 timmars fasta. Sedan fick några av dem äta ett kex som innehöll extrakt från grönt te, medan andra fick ett utan. Mängden motsvarade flera koppar grönt te.

Läs mer: Därför blir du smartare av att dricka te

Sedan tog de prover på testpersonernas andedräkter för att se hur mycket stärkelse deras kroppar tog upp. Det kan man nämligen kontrollera genom att mäta mängden koldioxid i utandningsluften.

Läs mer: Vilket te är nyttigast?

Då märkte de alltså att de som tilldelades kexet som innehöll grönt te absorberade mindre stärkelse än de som ätit placebokexet.

Läs mer: Hälsofördelar med en kopp te!

Grönt te innehåller flera olika ämnen som kan minska stärkelseupptaget. Men framför allt tror forskarna att det beror på det höga innehållet av en antioxidantgrupp som kallas polyfenoler. Efter sina analyser av resultaten drog forskarna slutsatsen att grönt te kan vara effektivt för att motverka både övervikt och diabetes.

 

AV: Elin Lenander

BILD: Thinkstock

 

LÄS MER:

 

Matcha – hälsodrycken ALLA pratar om!

Matcha-te

Annons