Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålNyttig julmat

Smal och frisk: 10 anledningar att äta fisk!

10 sep, 2013 
Tänk att så många hälsovinster simmar i ett hav nära dig. MåBra fjällar av de främsta fördelarna med fisk på menyn!
Annons

Äter du fisk regelbundet? Grattis, då sätter du samtidigt tänderna i en rad välsmakande hälsofördelar!

1. Du tar hand om hjärtat

Fisk på tallriken en gång i veckan sänker risken att drabbas av hjärtsjukdom med 36 procent, enligt en studie vid Harvard. Tydligast blir fördelarna om det är fet fisk på menyn.

Visste du detta om kvinnlig hjärt-kärlsjukdom?

2. Du boostar immunförsvaret

Fisk innehåller både jod och selen, som båda samarbetar med immunförsvaret. Forskning har visat att jod förbättrar kroppens förmåga att stå emot virus och skadliga bakterier medan selen stärker hela immunförsvaret genom sin antioxidativa egenskap.

 Ät dig frisk och stark med nya supermaten!

3. Du blir gladare

Fiskkött är rikt på zink, som sägs motverka depression och verka humörhöjande. Även omega-3 och vitamin D kan påverka humöret. Årets solfattiga sommar har redan skapat en aptit på dessa humörhöjare, några skivor lax i solen vrider genast upp nivåerna igen!

Annons

7 enkla sätt att slippa höstdeppet

4. Du bevakar vikten

Fettypen omega-3 förekommer rikligt i feta fiskar. Fettsyran ökar förbränningstakten och reglerar aptiten, vi blir helt enkelt mätta på mindre mängd mat samtidigt som kroppen bränner fett på högvarv.

Tappa kilon med MåBra: Unikt program för 4 veckor!

5. Du säkrar minnesförmågan
En studie vid Texas University pekar på att en kost med mycket mättat fett från kött påverkar hjärnans kapacitet negativt. Byter du ut köttet mot fisk några gånger i veckan förser du blod och celler med rätt fettyp och motverkar processen, som annars kan leda till förtida åldrande och demens enligt forskarna.

Mer om maten som vässar minnet

6. Du vrider upp fettförbränningen

Lax är en naturlig källa till D-vitamin, som också visat sig fungera som en katalysator för fettförbränningen.

Läs mer om vitamin D-dieten här

7. Du får starka ben

Kalcium, vitamin D och omega-3 har alla visat sig kunna reducera bennedbrytning – och du hittar alla dessa egenskaper i en skiva lax!

Annons

Allt om maten som motverkar benskörhet

8. Du blir piggare

Näringsspektrat i fisk är brett, här finns också viktiga vitaminen B12. Många svenskar har brist på vitamintypen, med en stark trötthetskänsla som vanligt symtom. Ett enkelt blodprov på vårdcentralen visar om du behöver fylla på B12-förrådet!

Alltid trött? Här är de vanligaste orsakerna

9. Du blir smartare

Mamma hade rätt, du blir faktiskt klokare av att äta fisk. De unga män som åt fisk en gång per vecka fick betydligt högre resultat på intelligenstester än övriga. Och de deltagare som åt dubbelt så mycket fisk presterade ännu bättre. Det visar en svensk studie gjord på 4 000 ungdomar.

Bli smart – med rätt mat!

10. Du blir vackrare

Återigen är det fettsyran omega-3 som är nyckeln till hälsohemligheten. Omega-3 är antiinflammatoriskt och kan hjälpa huden bekämpa acne och andra inflammatoriska problem. Fettsyran stärker också cellerna och gör huden smidigare, ett effektivt vapen mot rynkor och torrhetslinjer!

Lysterlistan: Maten som ger vackrare hud

Källor: Livsmedelsverket, Webmd, Svensk Fisk, Nyfiken Vital

Psst! Blir det fisk till middag redan i kväll? Inspireras av våra kaloriberäknade och välsmakande recept! Här har vi handplockat över 300 recept med fisk som huvudingrediens. Smaklig spis!

Till recepten!

 

AV: Jennie Sandberg

BILD: Thinkstock

Annons