10 sätt att gå ner vikt – utan att gå på diet

1 Sätt en timer på 20 minuter

När du ska äta, sätt en timer på 20 minuter som hjälper dig att hålla koll på att du inte äter för snabbt, utan verkligen njuter av varenda tugga du får i dig.

Det här gör att vi lättare slutar äta när vi blir mätta för att vi ger kroppen möjlighet att signalera just att den är mätt, och vi undviker att äta för mycket.

2 Se till att sova

Att sova en extra timme per natt kan faktiskt vara skillnaden mellan att gå ner i vikt och inte, åtminstone på lång sikt. Forskare vid University of Michigan kom fram till att en person kunde gå ner cirka 7 kilo på ett år om man gjorde just det.

Dels berodde det på att man inte åt snacks sent på kvällen men också att man sov bättre. Att sova mindre än sju timmar per natt kan påverka aptiten och göra oss hungrigare, visar studier.

3 Ät mer frukt och grönt

Att äta mer grönsaker kan också vara ett knep att ta till. Till exempel att alltid äta tre olika sorters grönsaker till middagen, istället för bara en. Att äta mer frukt och grönt gör att vi känner oss mättare.

4 Ät mer soppa

Att byta ut en större måltid mot soppa varje dag kan göra att du blir lika mätt men på färre kalorier. Soppa är bra för att du ofta äter det långsamt och känner därför lättare när du blir mätt.

Vill man gå ner i vikt är klara soppor, utan grädde, bästa alternativet. Gärna med mycket grönsaker i.

5 Ät mer fibrer

Brunt ris, havregryn och andra livsmedel med mycket fibrer mättar också bättre än många andra kolhydratsrika livsmedel. Byt ut pasta, vitt bröd och flingor mot mer mättande och fiberrika alternativ.

6 Dra ner på socker

Välj vatten framför sötade drycker, välj nyttigare snacks, skippa godis och kakor och försök undvika socker så gott det går. Det kan både göra att du blir mindre sugen på sött och att du äter mindre generellt, då blodsockret håller sig på en bättre nivå.

7 Begränsa alkoholintaget

Alkohol innehåller många kalorier, så ett enkelt sätt att dra ner på kaloriintaget är att välja minst varannan vatten. När man dricker är det också lättare att stoppa i sig sådant som man kanske hade låtit bli annars, som chips, nötter och snabbmat.

8 Laga maten hemma

Att äta hemlagad mat, där du själv har koll på precis vad du stoppar i dig gör det lättare att välja nyttigare alternativ. Det finns många nyttiga recept att inspireras av, som inte alls behöver vara tråkigare än äta ute-mat.

9 Välj mindre tallrikar

Vi äter med ögat också, brukar man ju säga. Och det kan faktiskt hjälpa att välja mindre tallrikar att lägga upp maten på. Det kan göra att man minskar på portionerna utan att det känns så.

Att minska på kaloriintaget är ju i slutändan det som gör att man går ner i vikt och att äta ett par hundra kalorier mindre per middag gör stor skillnad i det långa loppet.

10 Bränn extra kalorier

Små motionsvanor i vardagen kan hjälpa dig att bränna mer kalorier. För att bränna 100 extra kalorier om dagen kan du till exempel:

  • Promenera cirka 20 minuter
  • Göra trädgårdsarbete i 20 minuter
  • Städa hemma i 30 minuter
  • Jogga i cirka 10 minuter

Källa: WebMd Foto: TT

LÄS MER:

Så gör du ditt eget träna för att gå ner i vikt-program

Gå ner i vikt: Maten som minskar ditt bukfett – experternas bästa tips

6 säkra ner i vikt-vanor – dietisten tipsar

Utvald läsning