Superenkla kost-knepet som hjälper dig att gå ner i vikt

Kvinna som fastar efter 19 på kvällen
Slå på ljud

Sedan periodisk fasta, där man bara äter under vissa tider på dagen, blev populärt har man diskuterat kring när den perfekta tiden att sluta äta på kvällen egentligen är. Och den diskussionen fortsätter. Men att det kan hjälpa oss att gå ner i vikt har flera studier faktiskt visat.

Sluta äta för dagen klockan 19

Forskare vid Brigham Young University bestämde sig för att se hur det såg ut med antal kalorier vi fick i oss om man begränsade sitt ätande på kvällarna. De såg också på hur det påverkade vikt och humör på deltagarna.

Under två veckor fick deltagarna i studien bara dricka vatten mellan klockan 19:00 och 06:00. I övrigt fick de inga instruktioner. De fick äta som de ville 06:00–19:00.

Deltagarna gick ner i vikt under veckorna de inte åt efter 19 på kvällen, humöret verkade inte påverkas men däremot kände sig många hungrigare på morgonen. I snitt minskade de sitt dagliga kaloriintag med 238 kalorier, bara genom att inte äta efter middagstid. Man såg också att de åt mindre fett när det inte åt sent på kvällen.

Låt gärna magen vila 13–14 timmar

En annan studie som i första han fokuserade på de positiva effekterna periodisk fasta kan ha visade att utöver att det kan skydda mot sjukdomar, ha positiva effekter på blodfetter och blodtryck, göra oss piggare, gladare och hjälper oss sova bättre även gjorde att man gick ner i vikt. Speciellt om man valde bra mat under dagarna förstås.

I den studien lät man matsmältningssystemet vila i 14 timmar varje natt, och åt under 10 timmar. Ett uppehåll från att äta på 13–14 timmar per dygn ger kroppen möjlighet att reparera sina celler och låta återhämta sig mellan måltiderna. Det kan göra att vi håller oss friskare, men kan även alltså hjälpa om man vill gå ner i vikt.

Vill du testa den här metoden, som alltså inte kräver annat än att du inte äter för sent på kvällarna så kommer några tips här.

1. Håll det enkelt

Det enda du behöver göra är att bestämma dig för att inte äta mer efter du har ätit middag. Om 19 är för tidigt för dig så välj en annan tid, men bestäm dig för hur många timmar du ska ha i ditt ätfönster. Du kanske äter frukost senare om du äter middag senare till exempel.

2. Om du måste …

Om du bara måste äta någonting på kvällarna ibland så försök att inte göra det försent och välj grönsaker eller frukt.

3. Påminn dig själv

Gamla vanor kan vara svårt att bryta och går lite på automatik. Kanske behöver du ställa ett larm eller sätta en lapp på kylskåpet för att påminna dig själv?

Källa: Runners world Foto: TT

...

LÄS MER:

Dr Mikael Sandström: Vi är gjorda för periodisk fasta

Stor guide: 7 typer av periodisk fasta – så fungerar de

Nya enkla hälsofastan: Så lever du friskare med ätfönster