Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

6 fibrer du ska äta om du vill gå ner i vikt

09 nov, 2020 
AvMå Bra
Fiberrik mat
Skippa dieter och ångest när du äter skräpmat. Det bästa sättet att gå ner i vikt är att äta en balanserad och fiberrik kost.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
10 NYTTIGA SNACKS DU SKA ÄTA MER AVBrand logo
10 NYTTIGA SNACKS DU SKA ÄTA MER AV

Att gå på en diet under en period är en tillfällig lösning för dig som vill gå ner I vikt. Det är ingen långsiktig lösning att skippa kolhydrater, hålla sig till ett strikt kostschema eller ge dig själv dåligt samvete för att du äter pizza eller glass. Det kommer snarare göra så att du går upp de kilon du förlorat i slutändan.

En strategi som kan fungera är att lägga ditt fokus på fibrer. Fibrer är växtbaserad mat som kroppen varken kan smälta eller absorbera och de kommer i två kategorier: lösliga och olösliga.

Lösliga och olösliga fibrer

Lösliga fibrer finns i bönor, vete, äpplen, morötter, korn, citrusfrukter och ärtor. Dessa fibrer kan hålla koll på ditt blodsocker och minska kolestrolet. Olösliga fibrer finns i nötter, bönor, grönsaker, potatis, blomkål, vetekli och fullkornsmjöl. För bästa möjliga resultat när du vill gå ner i vikt så ska du se till att få i dig båda sorters fibrer och äta en varierad kost.

Annons

6 fiberrika livsmedel som hjälper dig gå ner I vikt

1. Hallon

Hallon är fiberrikt och kalorisnålt, helt perfekt när du vill gå ner i vikt. Så det är ett livsmedel som du alltid ska blanda i din mat så fort du får chansen.

Testa laga: Hallonvåfflor med mango

2. Björnbär

Precis som med hallon så är björnbär snåla på kalorier och rika på fibrer. Det perfekta tillbehöret till din gröt på morgonen eller tillsammans med lite ost på eftermiddag, sen är de goda att bara äta som de är också.

Testa laga: Wokade björnbär med mangosorbet

3. Kikärtor

Kikärtor är en mångsidig baljväxt som du kan addera till din sallad, eller mixa som de är och göra en god hummus. De är båda fiber- och proteinrika.

Testa laga: Sallad med kikärtor

4. Svarta bönor

Att addera bönor till din kost är perfekt när du vill gå ned i vikt. Det är toppen att byta ut köttet mot bönor för att dra ner på både kalorier och fett. Och precis som med kikärtor så är de rika på både fibrer och protein.

Annons

Testa laga: Gryta med svarta bönor och grönsaker

5. Chiafrön

Dessa små frön är en utmärkt fiberkälla i din kost. Och de är dessutom enkla att få i sig, strö dem över din sallad, i dina bakverk eller smoothies. Eller så gör du en klassisk chiapudding och adderar lite goda toppings.

Testa laga: Chiapudding

6. Linser

Precis som kikärtorna så är linser en baljväxt som kan tillagas på många olika vis. Ha dem i sallader, gör soppor, grytor, tacos eller veganska burgare.

Testa laga: Linsfyllda paprikor

LÄS MER

5 tecken på att du kommit i form – även om vågen står still

Det här är den mest effektiva maskinen på gymmet

Nyttigt julgodis! 7 läckra recept som gör julen komplett

Annons