Carina gick ner 17 kilo med ”många bäckar små”-metoden

Kalkonburgare med rödlök och tomat intill blond kvinna i aprikos t-shirt i försommargrönska.

Carina Holmqvist älskar att laga mat. Den som följer henne på Instagram har kunnat se hur kantarellerna puttrat i smöret i början av hösten och hur tryffel hyvlats över hemlagad pasta, lite senare. Det har alltid varit råvaror med kvalitet, hemlagad, generöst – och gott, gott, gott.

– Jag har alltid varit matglad och det är jag som lagar maten i vår familj. Man kan säga att mat är som ett intresse för mig, säger hon.

De senaste åren har det puttrat lite extra i grytorna. När resten av livet varit stressigt, med osäkerhet på jobbet, både för Carina och hennes man Calle, har behovet av guldkant ökat.

Maten har blivit en tröst.

– Man måste få unna sig när man mår så dåligt. Så jag lagade lite extra god mat – och det kan man inte hålla på med hela tiden har jag fått inse, säger hon.

Gick ner i vikt med Viktväktarna

För med guldkanten kom kilona smygande. Till en början brydde sig inte Carina, men så småningom började det också bli jobbigt.

– Hela förra året mådde jag dåligt på grund av min vikt och kulmen nåddes förra sommaren då jag blev tvungen att köpa nya kläder. Det är inte vikten i sig som jag reagerar på, utan omfånget, säger hon.

Hon gjorde lite försök att röra mer på sig plus äta bättre och tyckte verkligen att hon gjorde sitt bästa – ändå fortsatte hon att gå upp i vikt. Det var minst sagt knäckande. Botten nåddes vid årsskiftet 2019-2020.

– I januari tänkte jag ”nu får det vara nog” och gick med i Viktväktarna. Jag är envis, när jag väl bestämt mig då kör jag!

Kosten lades om: Mindre fett, mer grönt, mindre bröd, lite mindre portioner och inget godis eller snacks, enligt en metod som Carina själv kallar ”många bäckar små”.

Tappade 17 kilo på fyra månader

Hon inledde också ett ambitiöst motionsprogram: Varje morgon börjar med en fyra kilometers jogging- eller powerwalkstur, följt av ytterligare rundor under dagen. Allt som allt kommer hon upp i 15 000-20 000 steg om dagen. Något som underlättats av att hon jobbat hemifrån under våren – och har tre hundar som behöver rastas.

– Det är viktigt med rutiner, konstaterar hon.

Och 4,5 månad efter att hon börjat sitt program nådde hon sitt mål: Minus 17 kilo! Från 85 till 68 kilo.

– Det känns så jäkla sjukt, säger hon.

Dessutom har midjeomfånget minskat med 20 centimeter, vilket borde innebära att hon är av med den farliga bukfetman.

– Det känns riktigt, riktigt skönt!

”Har ätit gott hela tiden”

Och det är inte för att hon inte unnat sig. För matintresserade Carina blev det som en sport att fortsätta att laga läcker mat.

– Jag har ätit väldigt gott under den här tiden. Jag har två kids som bor hemma och de har snott mina matlådor för att de är så goda.

Hon har uppfunnit nya maträtter, hittat inspiration på nätet och kommit på egna knep – se rutan här intill.

– Jag har inte ätit tråkigt, snarare hittat på nya maträtter – aktiverat hjärnan lite, säger hon och skrattar.

– Jag tycker ju det är kul att testa nya grejer.

Häromdagen vågade hon sig in i garderoben för att testa gamla kläder. Hon rotade fram ett par favoritbrallor i storlek 38 från spanska märket Zara, som inte är känt för sina rymliga storlekar.

– Jag kom i dem. Det var wow! Jag kan verkligen använda allt – jag har brallor nu!

Byt ut livsmedel och spara kalorier

Mellangrädde (27 %) – matlagningsgrädde (4 %)

Ost (28 %) – mager ost (17 %)

Ost på morgonmackan – grönsaker och skinka

Bregott på morgonmackan – Philadelphia light

Juice (färdig) – färskpressad apelsin

2-3 potatisar – 1 potatis

Nötkött i hamburgaren – kalkon i hamburgaren

Foto: TT och Sandra Holmqvist

LÄS MER:

Coyntha, 54: Jag sprang bort 25 kilo

Superenkla kost-knepet som hjälper dig att gå ner i vikt

Sarah började promenera överallt: Har gått ner 17 kilo!