6 knep: Så ökar du din viloförbränning

Kvinna tar det lugnt på soffan medan kroppen förbränner kalorier.

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Vi har samlat några enkla tips som kickar igång din viloförbränning lite extra.

Så många kalorier bränner du medan du sover

Kroppen förbränner kalorier dygnet runt, bara när vi sover förbränner en genomsnittlig person på 70 kilo cirka 500 kalorier per natt. Även om det finns några saker du kan göra för att påverka förbränningen så finns det också några faktorer som är utom din påverkan. Kön och ålder är två, men också vår egen unika genetik spelar en viktig roll i hur din kropp förbränner kalorier.

Så kan du påverka din fettförbränning

Genom olika studier vet vi att det i regel inte går att punktförbränna fett, utan det sker från alla celler i kroppen samtidigt. Det vi däremot har möjlighet att förändra är fettbränningens hastighet. En stor faktor i en ökad fettförbränningen är baserat på vad vi väljer att göra under dagen, detta påverkar nämligen också hur kroppen förbränner kalorier när du vilar. Själva omvandlingen av fett till fettsyror grundar sig i vår energiförbrukning, det vill säga träning och rörelse samt kost.

6 tips som kan höja din viloförbränning

1. Få upp pulsen

Visste du att träning kan ge en förhöjd förbränning – även många timmar efter själva träningspasset ägt rum? Beroende på passets intensitet kan den ökade förbränningen fortsätta ända upp till 24 timmar efter ett pass. Det som visat sig ge bäst effekt är pulshöjande träning med hög intensitet. Om du kommer upp till nivån där du upplever att du blir riktigt andfådd och känner dig trött i kroppen kan detta resultera i att förbränningen ökar i upp till ett dygn. Om inte det är motivation nog att ta ut sig lite extra nästa pass, vet vi inte vad som är. Vill du ha tips på specifika övningar? Här är åtta övningar för dig som vill bränna fett.

2. Styrketräna

Men vilken träning är egentligen bäst att satsa på? Förutom träning med högintensitet så är även styrketräning är riktig vinnare när det kommer till viloförbränning. Muskler bränner nämligen kalorier även när de vilar, vilket gör att en ökad muskelmassa kan öka din viloförbränning. Satsa därför på att öka vikterna och våga lyfta tyngre.

3. Drick mer vatten

Att dricka ett glas vatten släcker inte bara törsten och säkrar vätskeintaget, vattnet aktiverar också magen och skapar bättre förutsättningar för en boostad förbränningstakt.

Personer som dricker mycket vatten har en tendens att bränna fler kalorier under ett dygn än personer som dricker mindre. Det visar en amerikansk studie där deltagarna som klunkade 8 eller fler vattenglas per dag förbrukade fler kalorier än de som endast drack fyra glas.

4. Ät mer protein

Även maten du äter spelar en viktig roll i hur mycket extra du kan förbränna när du vilar. Jämfört med kolhydrater och fett så verkar protein göra att kroppen förbränner nästan fyra gånger så mycket. Därför kan det vara en god idé att lägga till mer proteinkällor i din kost. Satsa på livsmedel som baljväxter, fisk, skaldjur, fågel och ägg. Även mejeriprodukter och vissa typer av kött kan hjälpa till på traven. Här är åtta konkreta livsmedel du ska satsa på!

5. Skippa alkoholen

Ta det lugnt med alkoholen. När du dricker alkohol bränner du mindre fett, eftersom kroppen använder energin från drinken som bränsle istället. Det tar dessutom längre tid för kroppen att komma tillbaka till normal förbrukningstakt igen.

6. Sänk temperaturen

Vid kyla förbränner kroppen mer då den arbetar med att öka sin värmeproduktion. Kanske är det därför kallbad har blivit en sådan succé? Så nästa gång du går och lägger dig, testa att sänka värmen i sovrummet. Förutom att du sover bättre i en kallare temperatur så kommer också din viloförbränning att öka.

Källa: Wellobe Foto: TT

...

TESTA VÅR KURS:

Bränn fett med Leila Söderholm

Du får:

  • Komplett kost- och träningsplan för en rivstartsvecka
  • Komplett kost- och träningsplan för två fettbrännarveckor
  • Nya rön, tips och fakta om fettförbränning
  • En online-träningsvideo med personliga tränaren Leila Söderholm

Just nu-pris 249 kronor – läs mer och börja direkt här!

Läs mer:

Doktor Michael Mosley: Så går du ner i vikt – utan diet

10 livsmedel du kan äta MER av – om du vill tappa kilon

Tabata: Testa effektiva 4 minuters-träningen du kan göra hemma

Redaktionens tips
Dela på: