FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

9 hälsofördelar med att det blir kallare ute

16 aug, 2018 
AvMikaela Råberg
9 hälsofördelar med att det blir kallare ute
Oavsett vad du tycker om att sommaren är över och att det bara blir kallare utomhus så är den kyliga luften faktiskt bra för dig. Kylan kan nämligen boosta både hjärnan och förbränningen.
Annons

När hösten gör entré gör den oftast det med kyligare temperaturer och friskare luft. Sommarens värme och fuktighet är ett minne blott.

Men det är inte bara dåliga nyheter med kall höstluft, även om du är en sol- och värmedyrkare. Studier visar nämligen att kylan är bra för dig. Bland annat kan höst och vinter göra att du bränner fler kalorier och låga temperaturer kan dessutom hjälpa till att reducera allergier och inflammationer.

Här är 9 anledningar till varför kylan är bra för dig och din hälsa.

1. Kyla kan boosta hjärnan

När det är kallt är det många som upplever att de kan tänka bättre. Under sommarens värme kan hjärnan dock kännas betydligt mindre alert. Och visst stämmer det.

Studier visar att människor blir bättre på att genomföra saker vid kyligare temperaturer jämfört med när det är varmt.

Studier visar också att vi blir mindre benägna att ta tag i sådant vi tycker är jobbiga under sommaren, jämfört med vintern. Det här förklaras med att det går åt mer glukos under sommaren, som behövs till den mentala processen.

Annons

2. Kyla kan öka förbränningen

När det är kallt ute är kroppen tvungen att jobba hårdare för att hålla den normala temperaturen.

– Våra kroppar använder mycket energi för att hålla oss varma och för att göra luften vi andas in fuktig när det är kallt ute, förklarar Stacy Tucker, hälsoexpert, för Business insider.

3. Kyla kan öka ”det bra fettet”

Det mesta av kroppens fett är i en vit nyans, men det finns också fett som är brunt. Detta fett är mitokondriepackade fettceller som gör av med energi och producerar värme i kroppen.

– Förut trodde man att bara bebisar hade det här bruna fettet, men studier har funnit att även vuxna har lite brunt fett. Och människor med ett lågt BMI tenderar att ha mer av det här fettet, säger Stacy Tucker.

Forskning har visat att hos män som exponerades för kalla temperaturer ökade andelen brunt fett, vilket i sin tur ledde till en boost av ämnesomsättningen.

Annons

4. Kyla kan minska allergier

Om du lider av allergier orsakade av vädret kan du tacka kylan för utebliven pollenallergi. De flesta allergierna orsakade av pollen är nämligen knappt existerande under den kalla säsongen.

Tyvärr hjälper kylan inte mot ”inomhusallergier”, alltså allergier orsakade av exempelvis mögel och damm.

5. Kyla kan minska svullnad

Kyla kan som bekant användas för att minska svullnad och smärta efter en olycka eller operation. På samma vis kan kyla faktiskt göra att du blir mindre svullen under vintern.

Den kalla luften fungerar som ett naturligt kylförband och kan hjälpa till att göra dig mindre uppsvälld.

6. Kyla kan minska risken för sjukdomar

Visserligen kan den kalla luften göra att du lättare blir förkyld, men det finns många (och värre) sjukdomar och virus som älskar att frodas i värmen.

Myggor som bär på otrevliga sjukdomar som kan spridas till människor ligger ofta i ide under vintern, vilket gör att dessa sjukdomar kan minska när det är kallt.

Annons

7. Kyla kan göra att du sover bättre

Många har säkert märkt av det under de varma sommarmånaderna. Man sover helt enkelt inte så bra när sovrummet är varmt och fuktigt och känns som en bastu.

När vi sover sjunker kroppens naturliga temperatur, en process som kan ta upp till två timmar under sommarens varma dagar. Den här processen går däremot betydligt snabbare när det är kallt.

8. Kyla kan förbättra huden

Lagom kalla temperaturer kan göra underverk för huden eftersom det gör att blodkärlen blir mindre framträdande. Du blir dessutom mindre svullen jämfört med under sommaren.

Men se till att använda rätt produkter då många tenderar att bli torra av den torra luften, vilket kan göra huden skör, blank och irriterad.

9. Kyla kan förbättra din träning

Det kalla vädret lämpar sig bra för utomhusaktivitet och träning. De låga temperaturerna gör nämligen träningen både utmanande och rolig och tränar hjärtat extra mycket.

Kylan gör att hjärtat behöver pumpa mer syresatt blod, både för att du anstränger dig, men också för att hålla kroppen varm.

Källa: Business insider Foto: IBL

Läs också: Trött, stressad eller deppig? Ta ett kallt utebad!

Annons