BMIGå upp i viktGå ner i viktLCHFPeriodisk fastaFettförbränning

10 livsmedel du kan äta MER av – om du vill gå ner i vikt

28 sep, 2020 
Yoghurt är både mättande och kalorifattigt
Jo, det finns faktiskt livsmedel du kan frossa i även när du vill gå ner i vikt! Här är nutritionisternas lista på mat som borde ha en självklar plats i varje meny för viktnedgång.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Så olika kan 100 kalorier se utBrand logo
Så olika kan 100 kalorier se ut

Att vi bör dra ner på socker vet vi. Framför allt om man vill tappa kilon och hålla sig frisk. Men det finns faktiskt fördelar med att äta mer av vissa livsmedel, när man försöker gå ner i vikt. Framförallt handlar det om sådant som är fiberrikt och mättar bra trots få kalorier och ett lågt fettinnehåll. Det håller oss mätta längre och minskar risken för småätande. Här är exempel på sådant du kan äta mer av, enligt nutritionister:

1. Äpplen

Ett medelstort äpple innehåller runt 95 kalorier och ger 5 gram mättande kostfibrer. Äpplen innehåller också ursolsyra, som enligt preliminära studier kan öka fettförbränningen. Man har också sett att kvinnor som lägger till tre små äpplen à 200 kalorier varje dag, går ner mer i vikt än de som inte äter äpplen.

2. Bönor

De är proteinrika och gör att man håller sig mätt länge – och det är en tung anledning till att bönor är bland det bästa du kan äta när du försöker tappa kilon. En deciliter bönor innehåller bara 110 kalorier men ger ett bra tillskott av proteiner, järn, kalium och zink.

Annons

3. Sparris

Förutom viktiga vitaminer som A, C, E och K innehåller sparris även folat och järn. Det är dessutom fiberrikt och vätskedrivande, vilket kan motverka uppblåsthet.

4. Ägg

Nej, ägg är inga kolesterolbomber som gör dig hjärtsjuk. Tvärtom är de näringsbomber som kan hjälpa till att hålla dig frisk. Ägg innehåller så gott som alla näringsämnen vi behöver. Ett ägg innehåller cirka 80 kalorier och är alltså ett mycket bra, mättande mellanmål.

5. Bär

Sötsugen? Då är bär ett bra alternativ som inte saboterar din viktnedgång. Bär är kalorifattiga, fiberrika och dämpar det värsta sötsuget. I forskning har man sett att den som äter ett mellanmål motsvarande 65 kalorier blandande bär, äter 133 kalorier mindre till middag, jämfört med dem som äter en sötsak till mellanmål.

6. Citrusfrukt

Apelsiner och grapefrukt har många fördelar och inte bara när det gäller viktnedgång. En apelsin innehåller runt 60 kalorier och 3 gram fibrer, en grapefrukt 100 kalorier och 4 gram fibrer. Båda frukterna innehåller mycket vatten, de mättar länge och de hjälper till att balansera blodsockret så att man inte blir hungrig lika fort.

Annons

7. Keso

Ett lågt fettinnehåll i kombination med mycket protein gör keso till det perfekta livsmedlet för dig som vill gå ner i vikt. En portion motsvarar cirka 100 kalorier (beroende på fetthalt). En annan fördel är att keso fungerar lika bra ihop med bär som i all slags sallad.

8. Grönkål och andra mörkgröna blad

De flesta kålsorter, spenat och andra mörkgröna blad är kalorisnåla men desto mer laddade med fibrer som håller oss mätta länge. De är därför ett av de livsmedel som ger oss mest näring för minst kalorier.

9. Yoghurt

Personer som äter en portion naturell yoghurt varje dag löper än 20 procent lägre risk att bli överviktiga och 38 procent lägre risk att få fetma, jämfört med de som bara åt yoghurt någon enstaka gång per vecka. Det visar en studie där man följde 8500 vuxna i Europa under sex år. Osötad, naturell yoghurt har bland annat ett högt innehåll av proteiner.

10. Potatis

Visste du att potatis faktiskt ger ett riktigt bra tillskott av C-vitamin? En medelstor potatis innehåller 150 kalorier, mycket mättande fibrer, men nästan inget fett alls. Ät och njut, alltså.

Källa: Health.com Foto: TT

...

Läs mer:

Hemligheten bakom att lyckas hålla vikten – hela livet

Så håller du vikten när du jobbar hemifrån – 5 sunda tips

10 sätt att gå ner vikt – utan att gå på diet

Annons