SömnMindfulnessOnt i magenPollenallergiNyttig matMunhälsa

Kallbad: Här är för- och nackdelar med att bada året om

04 jan, 2020 
AvMåBra
Bada kallt är bra för hälsan
Starkare immunförsvar, bättre sömn och mer energi. De inbitna vinterbadarna vittnar om många hälsofördelar. Men hjärtläkaren Cecilia Linde efterlyser mer forskning på hur hjärtat påverkas.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Därför är kalla bad bra för kroppenBrand logo
Därför är kalla bad bra för kroppen

Den forskning som har gjorts om vinterbad har i huvudsak gjorts på redan friska personer. Därför vet vi inte så mycket om de eventuella riskerna för den som har någon form av kroniska hälsoproblem. Men om du har högt blodtryck eller annan hjärt-kärlsjukdom så är det försiktighet som gäller.

– Att hastigt sänka kroppen i iskallt vatten får blodkärlen att dra sig samman, och höjer blodtrycket snabbt och kraftigt, säger Cecilia Linde, läkare och professor i kardiologi (hjärt-kärlsjukdomar) vid Karolinska institutet.

Även personer som till exempel har kärlkramp eller haft en hjärtinfarkt bör troligen undvika iskalla bad.

Forskning om kallbad behövs

En kinesisk studie, som publicerats i tidskriften International Journal of Cardiology, är den hittills enda undersökningen där effekterna på hjärtat av vinterbadande har undersökts under en längre period.

Forskarna följde ca 900 vinterbadare under tio år. Då såg man en något ökad risk för hjärtinfarkt hos vinterbadarna jämfört med en kontrollgrupp. Det framkommer dock inte hur länge vinterbadarna var kvar i vattnet, eller hur kallt det var i vare sig luft eller vatten.

Annons

– Man kan inte säga att det är bevisat att vinterbad är skadligt för hjärtat rent generellt, säger Cecilia Linde. Det finns ju klubbar för vinterbadare och de som ägnar sig åt sådant är nog väldigt pigga och friska, så för dem är nog risken mindre. Mer forskning behövs. Men har du redan hjärt-kärlsjukdom, så rådgör absolut med din läkare innan du badar kallbad.

När det gäller bastubad så finns forskning som pekar på en välgörande effekt, även för dem som redan har en mildare hjärt-kärlsjukdom.

– Det finns studier som visar att bastubad kan sänka blodtrycket, säger Cecilia Linde.

Psykologen: Så klarar du kylan vid kallbad

Psykologen Helena Kubicek Boye hör till dem som fastnat för de kalla baden. Nyligen utkom hennes bok Wild swimming (Roos & Tegner). Den handlar om hur året-om-bad har förändrat hennes eget liv, och om hur de kan hjälpa oss må bättre både fysiskt och psykiskt.

Här delar hon med sig av sina bästa tips för kallbad.

 1. Börja gärna med att duscha kallt. Första gången räcker tio sekunder. Andas lugnt och jämnt och räkna till tio andetag. Nästa gång kör du tjugo sekunder. När du fixar två minuter kan du absolut klara vinterbad!
 2. Starta med att bada utomhus på sensommaren eller tidig höst, så hinner du vänja dig vid att vattnet blir kallare. Bada två-tre gånger i veckan i början, så det snabbt blir en vana.
 3. Stanna upp innan du går i vattnet. Samla dig, andas lugnt in och ut. Känn hur varje andetag fyller dig med värme och lugn.
 4. Gå ner i vattnet långsamt och varsamt. Var närvarande i nuet, notera hur vattnet känns mot din kropp.
 5. Andas lugnt, även om du får impulsen att hålla andan.
 6. Kom ner lugnt i vattnet, fortsätt att andas in och ut i lugna, långsamma andetag.
 7. Notera din andning i vattnet, dina simtag och känslan i din kropp. Kämpa inte emot kylan utan släpp efter och ta emot den.

Därför är kallbad bra för hälsan

Att bada utomhus året runt kan hjälpa oss må bättre till både kropp och själ. Här är några av hälsofördelarna enligt Helena Kubicek Boyes bok Wild swimming:

Annons
 • Minskade halter av stresshormoner
 • Stärkt immunförsvar
 • Bättre smärttålighet
 • Minskad infektionskänslighet
 • Bättre sömn
 • Ökad förmåga att hantera stress och oro
 • Mer energi och mindre trötthet
 • Minskad risk för nedstämdhet

Badsugen men rädd för kylan?

Skulle du vilja testa vinterbad men kylan skrämmer dig? Det här kan du tänka på:

 • Det är inte farligt att tillfälligt kyla ner kroppen (om du är fullt frisk).
 • Efter några sekunder sätts kroppens eget värmesystem igång och det känns inte alls så kallt längre.
 • Ha tålamod. Räkna till tio så börjar värmen sprida sig i kroppen.
 • Tänk att det värsta som kan hända är att du fryser i några sekunder – värre än så blir det inte, och efteråt kommer du att känna dig varm, glad, lugn och stark.

Vanliga frågor om vinterbad

Psykologen Helena Kubicek Boye svarar på vanliga frågor om just vinterbad.

Måste jag bada naken?

– Nej, inte alls. De flesta som ägnar sig åt wild swimming har vanliga badkläder på. Vissa som vill simma längre har våtdräkt. Men vissa badar nakna ibland, och brukar då hitta avskilda platser att bada på.

Ska jag bada ensam eller med sällskap?

– Det är helt valfritt. Men ofta känns det tryggt att ha någon med sig, särskilt den första tiden.

Hur länge måste jag vara i vattnet för att det ska räknas?

– Alla bad räknas. I början kanske du bara vill stanna ett par sekunder, så småningom tio, sedan tjugo och så småningom längre. Det kan få variera från gång till gång, följ din känsla och öka längden på baden gradvis.

Vad ska jag ha med mig till badet?

– Planera i förväg. På vintern passar underställ, varma strumpor och vantar, mössa på huvudet och så en badrock utanpå. En del har badskor när de går ner i vattnet. En stor handduk behöver du efteråt. Ta också med en handduk eller liten matta att stå på när du

byter om ifall det är snöigt eller halt. Använd pannlampa om det är mörkt. En termos med varm dryck är härligt efteråt!

Text: Katarina Rehn Foto: Gabriella Dahlman, Åsa Siller, Shutterstock/TT

Läs mer:

Helena lever med fibromyalgi: ”Jag vinterbadar bort smärtan!”

”Jag blir pigg och glad med vinterbad!”

Trött, stressad eller deppig? Ta ett kallt utebad!

Annons