Så lite träning minskar riskerna av en hel dag stillasittande

Kvinna sitter stilla vid datorn för att sedan ta en promenad med hunden.
5 sätt att få in fler steg i vardagen
Slå på ljud

Om du har ett skrivbordsjobb är det möjligt att pandemin har gjort att du sitter stilla lite mer än vanligt. De naturliga rörelsemomenten man får in när man reser till sin arbetsplats kan under pandemin försvunnit och ersatts med de få steg man har till sitt nya hemmakontor. Men nu visar en ny studie att även små mängder motion under dagen kan hjälpa till att kompensera för några av de negativa hälsoeffekterna som inträffar när du sitter stilla i flera timmar.

Krossar gamla myter om stillasittande

Keith Diaz är professor i beteendemedicin vid Columbia University och en av medförfattarna i studien. Han menar att den nya studien krossar de gamla myterna om hur dåligt stillasittandet egentligen är.

– Många av de tidiga forsknings- och nyhetsrubrikerna från tre eller fyra år sedan brukade säga saker som sittande är den nya rökningen och att träningen inte spelar någon roll om du ändå sitter stilla under en hel dag. Men den här studien visar en annan bild, säger Keith Diaz.

Studien, som är en metanalys av nio andra studier, har mätt rörelsemönstret hos nästan 45 000 människor. De fann att risken av att dö i förtid ökade bland de som satt stilla en hel dag. Men även att deltagare, som satt stilla upp till 8,5 timmar om dagen, kunde minimerade risken betydligt – genom att få in elva minuters måttlig träning under dagens gång. Hos de som tränade 30–40 minuter var riskerna för att dö i förtid ännu lägre.

Så hårt måste du träna för att kompensera stillasittandet

Men hur hårt måste träningspasset vara för att att minska riskerna? Studien visade att det räckte med att träningen var måttlig. En snabb promenad eller en runda på cykeln visade sig vara tillräckligt för att minimera riskerna. Den visade också att träningen inte heller behövde vara sammanhängande.

– Det spelar ingen roll om du samlar ihop tiden och kör på en och samma gång eller om du går en minut elva gånger om dagen. Varje rörelse, oavsett varaktighet, är fördelaktig, säger Diaz.

Diaz betonar att elva minuters träning inte kommer att eliminera alla negativa hälsoeffekter som man riskerar av långa timmar av stillasittande. Men att om viss stillasittande tid är oundviklig så finns det stora hälsofördelar av att utföra någon form av rörelse under dagen.

– Jag tror att ett viktigt budskap här är att det finns många olika sätt att få ner hälsoriskerna när det gäller rörelse, säger han.

Källa: Fast Company Foto: TT

Läs mer:

Träna din rörlighet – skönt pass med övningar att göra hemma

Topp 3: Här är övningarna som bränner mest fett

Så många minuter behöver du röra dig – WHO:s nya rekommendationer

Utvald läsning